Háromszéki csigarétes

Háromszéki csigarétes

Ez a tésztaféleség – háromszéki csigarétes – Magyarországon is ismert, kicsit más elkészítési móddal, de a végeredmény hasonló.

Foszlós, lágy tészta, hasonló a lángoshoz. Annyi a különbség, hogy nálunk inkább sósan, arrafele meg régebben édesen fogyasztották.

A csigarétes szegények eledele volt – olyan hozzávalókból készül, ami szinte a legcsóróbbak háztartásában is biztosan megtalálható volt.

Úgyhogy ha nem tudtak mást készíteni – egy egyszerű leves után ez az étel nagyon jól jött, hisz töltötte a pocakot rendesen.

A háromszéki csigarétes hozzávalói –

  • 3 dkg vaj
  • 1 liter rétesliszt
  • 1 egész tojás
  • 2 tojásnak a sárgája
  • kávéskanálnyi só
  • 1 evőkanálnyi cukor
  • 1 evőkanálnyi rum, vagy ecet – hogy kevesebb zsiradékot vegyen fel
  • tej
  • zsír a kenéshez
  • zsír a sütéshez
  • cukor a szóráshoz – vagy ha sósan szeretjük, rajtunk áll

A tésztaféle elkészítésének módja –

  1. 3 dkg vajat tálban eldörzsölünk 1 liter rétesliszttel. Beleütünk 1 egész tojást és 2 tojás sárgáját. Hozzáadunk egy kávéskanál sót,
  2. egy evőkanál cukrot, egy evőkanál rumot vagy ecetet. Ettől nem fog sok zsiradékot beszívni magába, könnyebb lesz a tésztánk.
  3. Ezeket annyi tejjel dolgozzuk el, hogy jó rétestészta keménységű legyen a masszánk.
  4. Az anyagból aztán 4 db kis cipót készítünk és egy tállal leborítva 1—2 óráig pihentetjük.
  5. Utána egyenként kinyújtjuk a cipókat a következőképpen: először csak tányérnagyságúra sodorjuk ki a csomókat, és langyos zsírral vékonyan bekenjük.
  6. Ezután abroszon kézzel teljesen kihúzzuk, amennyire csak tudjuk. Ha cigarettapapír vékonyságú, két oldaláról, az abrosz segítségével könnyedén felgördítjük – úgy mintha rétessel dolgoznánk.
  7. Középen aztán elvágjuk kétfelé, és csiga szerűen lazán felcsavarjuk, így a 4 cipóból 8 csigaalakú göngyöleget nyerünk.
  8. Ezeket aztán most ismét tányéralakúra nyújtunk. Nem nagyon bő forró zsírban, esetleg olajban – mindkét oldalát világosra sütjük.
  9. Első oldalát fedő alatt, másik oldalt már fedő nélkül sütjük. Cukorral meghintve, melegen tálaljuk. Vagy sósan tejföllel esszük.