
Ez a tésztaféleség – háromszéki csigarétes – Magyarországon is ismert, kicsit más elkészítési móddal, de a végeredmény hasonló.
Foszlós, lágy tészta, hasonló a lángoshoz. Annyi a különbség, hogy nálunk inkább sósan, arrafele meg régebben édesen fogyasztották.
A csigarétes szegények eledele volt – olyan hozzávalókból készül, ami szinte a legcsóróbbak háztartásában is biztosan megtalálható volt.
Úgyhogy ha nem tudtak mást készíteni – egy egyszerű leves után ez az étel nagyon jól jött, hisz töltötte a pocakot rendesen.
A háromszéki csigarétes hozzávalói –
- 3 dkg vaj
- 1 liter rétesliszt
- 1 egész tojás
- 2 tojásnak a sárgája
- kávéskanálnyi só
- 1 evőkanálnyi cukor
- 1 evőkanálnyi rum, vagy ecet – hogy kevesebb zsiradékot vegyen fel
- tej
- zsír a kenéshez
- zsír a sütéshez
- cukor a szóráshoz – vagy ha sósan szeretjük, rajtunk áll
A tésztaféle elkészítésének módja –
- 3 dkg vajat tálban eldörzsölünk 1 liter rétesliszttel. Beleütünk 1 egész tojást és 2 tojás sárgáját. Hozzáadunk egy kávéskanál sót,
- egy evőkanál cukrot, egy evőkanál rumot vagy ecetet. Ettől nem fog sok zsiradékot beszívni magába, könnyebb lesz a tésztánk.
- Ezeket annyi tejjel dolgozzuk el, hogy jó rétestészta keménységű legyen a masszánk.
- Az anyagból aztán 4 db kis cipót készítünk és egy tállal leborítva 1—2 óráig pihentetjük.
- Utána egyenként kinyújtjuk a cipókat a következőképpen: először csak tányérnagyságúra sodorjuk ki a csomókat, és langyos zsírral vékonyan bekenjük.
- Ezután abroszon kézzel teljesen kihúzzuk, amennyire csak tudjuk. Ha cigarettapapír vékonyságú, két oldaláról, az abrosz segítségével könnyedén felgördítjük – úgy mintha rétessel dolgoznánk.
- Középen aztán elvágjuk kétfelé, és csiga szerűen lazán felcsavarjuk, így a 4 cipóból 8 csigaalakú göngyöleget nyerünk.
- Ezeket aztán most ismét tányéralakúra nyújtunk. Nem nagyon bő forró zsírban, esetleg olajban – mindkét oldalát világosra sütjük.
- Első oldalát fedő alatt, másik oldalt már fedő nélkül sütjük. Cukorral meghintve, melegen tálaljuk. Vagy sósan tejföllel esszük.