2024-05-27

3 csodás halászlé recept

A halászlét szinte mindenki szereti, és mégis alig készítjük. Tegyünk ellene!

A halászlé – bár nemzeti eledelnek számít – valahogy ritkán kerül az asztalra. Általában évente egyszer – jó esetben – karácsony estéjén. Akkor még hagyománya van.


Kevesen vannak már – horgászokon kívül – akik maguk főzik a halászlét, és nem valami alapot vesznek hozzá, netalán halászlé kockát, s beledobva egy-két halszeletet rittyentenek gyorsan egy hallevest.


Pedig a jó halászlének hangulata, s lelke van. (Nem is a lélekkel van gond, hanem a szálkákkal. Aki nem víz mellé születik, az egész életében idegenkedik valamilyen szinten a haltól – és pont a szálkák miatt. Egyszerűen nem tudnak megbirkózni vele.

Mos tájegységenként nézünk egy-két halászlé receptet, viszont ez is olyan mint minden recept ebben az országban. Minden háznál, minden halász, vagy horgász másképp csinálja.

Régi tiszai halászlé – Így főzte Fanda Ágoston egykori halászmester

Az élő pontyot, harcsát, csukát és kecsegét mossuk meg mielőtt felbontjuk, kiszedve a belsőjét vágjuk fel egyenlő darabokra.


Egy bogrács vagy lábas fenekére rakjuk a feldarabolt halfejeket és reá az összes többi haldarabokat, de előtte sózzuk meg. A hal ha sótlan ízetlen is.


Ha már az összes halrész benne van borítsuk be karikára vágott hagymával, ráöntünk annyi vizet, hogy jól elborítsa, s lobogó tűz fölött, gyakori rázogatás mellett indítsuk forrásnak.


Ha a víz habzani kezd és felszínén hólyagok jelennek meg, a forrás helyére szórjunk édes, nemes rózsapaprikát. Főzés közben nem fedjük be.
25—30 perc tartamú forrás után a halászlé elkészült és tálalható.

Révfalusi regős halászlé – egy különleges ízesítésű hallé

Hozzávalók:

 • 1,5 kg ponty
 • 3-4 deka só,
 • 2 közepes fej vöröshagyma,
 • 2-3 gerezd fokhagyma
 • púpozott evőkanálnyi zsír2,5 deka zsír,
 • 2 deka paprika,
 • 1 deciliter fehérbor,
 • 1 babérlevél,
 • jó késhegynyi törött bors,
 • 10 deka vegyes zöldség,
 • fél kiló burgonya,
 • 1,5 deci tejföl.

Az összetevőkből is látszik, hogy ez az étel jelentősen eltér a megszokott halászlevektől – de nem jelenti azt, hogy nem jó.
A halat megtisztítjuk, megkaparjuk, megmossuk – kifilézzük, a színhalat szeletekre vágjuk, besózzuk és félretesszük.


A halfejből, csontokból fele vöröshagymával és a fokhagymával hallevet főzünk, ha jól kifőtt, leszűrjük.


A felhevített zsíron a hagyma másik felét amit apróra vágtunk kissé megfonnyasztjuk, gyorsan elkeverjük benne a paprikát és azonnal felöntjük borral, hozzáadjuk a babérlevelet, borsot és karikára vágott zöldséget.


A burgonyát egészben tesszük bele, és annyi hallével engedjük fel, hogy ellepje. Ha a burgonya megfőtt, a burgonyákat kiemeljük, karikára vágjuk, majd visszatesszük a levesbe. Hozzáadjuk a halszeleteket, készre főzzük, végül tejföllel ízesítjük. (Forrás – Magyar Horgász 1978.március)

Harmadikként a balatoni halászlé receptjével ismerkedünk meg

Két fej apróra vágott vöröshagymát kevés vízben megdinsztelünk, majd szitán áttörjük.
A hagymás lébe belehelyezzük a megtisztított apró halakat, megfőzzük és újra áttörjük.


A lébe belerakjuk a nagy halszeleteket, a fejet és a belsőségeket (ikrát, májat, tejet). Megszórjuk ízes piros paprikával, sóval, beleteszünk egy-két kisebb paradicsomot, egy zöldpaprikát, ha szeretjük egy csípőspaprikát.


Ha ízét finomnak találjuk, mérsékelt tűzön szépen „gyöngyöztetjük”, nagyon vigyázva arra, hogy a halszeletek egyben maradjanak.
Cseresznyepaprikával, friss kenyérrel tálaljuk.

Szinte a számban érzem a halászlé ízét a recept írásakor. Mindegyik recept más és más, és mindenkinek máson akad meg a szeme. Nem árt egyszer karácsonyon kívül is készíteni egyet!

Fotó: Wikipédia Themightyquill