Hajtogatott túrós pogácsa

hajtogatott túrós-sajtos pogácsa

Egy sajtos, vagy túrós pogácsa mindig örök kedvenc marad. Könnyed, finom, jó harapni való. Hát még, ha túrós és sajtos is.

Mivel hajtogatjuk, lényegében levelessé válik, ezáltal szórakoztatóan majszolható, és finomabb is, mintha csak egy tömbben lenne a tészta.

Bár a túró manapság nem olcsó, tökéletesen megfelel hozzá a sovány is. Zsiradék amúgy is megy bele rendesen, így is nagyon finom lesz.

A túrós pogácsa jó sör-, vagy borkorcsolya, de egy kávé mellé is kiváló harapnivaló. S ha sós aprósüteményben gondolkodunk, talán a legjobb választás ez lesz.

A hajtogatott túrós pogácsa hozzávalói –

  • fél kiló liszt
  • negyed kiló margarin, vagy vaj, vagy zsírból 20 dkg-ra lesz szükség
  • negyed kiló túró
  • ízlés szerint só – kezdjük egy csapott teáskanállal
  • 3 dkg élesztő – parányi tejjel
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 15 dkg reszelt sajt hajtogatásra és a tetejére

Tészta elkészítésének módja –

  1. A lisztet a margarinnal, vagy zsiradékkal elmorzsoljuk, hogy egynemű anyagunk legyen.
  2. Hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a pici tejjel elkevert élesztőt, és túrót – összegyúrjuk az egészet. Letesszük pihenni félórára.
  3. A pihenő után kinyújtjuk, és hajtogatjuk. Hajtsuk be a kinyújtott tésztát lentről, fentről, jobbról, balról, majd rakjuk le pihenni ismét legalább 20 percre.
  4. Még kétszer ismételjük meg ugyanezt. Minden hajtogatásnál először szórjuk meg a reszelt sajttal úgy, hogy a végén maradjon belőle a pogácsa tetejére is.
  5. Utolsó hajtogatás után is lerakjuk pihenni, majd az idő letelte után jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes pogácsákat szaggatunk belőle.
  6. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, aztán pár perc szusszanás után már mehet is a sütőbe.
  7. Jó közepes hőfokon sütjük, 180-190 fokon – nagyjából félórára lesz szüksége, hogy kellemesen megpiruljon.

Fotó: Citromhab