
A hájas tészta recept a tél süteményének leírása. Rendkívül laktató, karakteres ízű, különleges tésztaféle, mely nem a mai világra termett, az emberek nem szeretnek már sokat bíbelődni az előkészítéssel.
Manapság ha neki is állunk, akkor esélyesen ledaráljuk a hájat, egykor sokkal aprólékosabban dolgoztak az asszonyok.
Gyúrták a hájat víz alatt, hogy puhuljon, de nagyanyám például kapargatta, hogy puha, pépes anyagja legyen – könnyen lehessen kenni, egyenletesen.
A hájas tészta recept hozzávalói –
- 1/2 kg háj
- 2 evőkanálnyi liszt a háj kikavarásához
- csipet só
- 2 tojásnak a sárgája
- 4-5 dkg élesztő
- pici tej
- 1 dl fehérbor, vagy legalább 1 kanál ecet
A tésztaféle elkészítésének módja
- Fél kiló lisztből, csipetnyi só, két tojás sárgája s egy kocka kevés tejben feloldott élesztő hozzáadásával (no meg egy decinyi fehérbor sem árt,
- de legalább egy kanálka ecet) kalácstészta keménységű anyagot gyúrunk és félretéve kelni hagyjuk. Inkább pihentetjük, mint kelesztjük.
- Fél kiló nyers, friss, vastag hájról eltávolítjuk a és hártyákat, és minden nem oda való dolgot, majd hideg vízben addig dolgozzuk, gyúrjuk, „nyomorgatjuk”, amíg puha, vaj szerű anyag lesz belőle.
- Vigyázzunk, hogy a zsírban levő cérna vastagságú „inakat” és erecskéket mind eltávolítsuk.
- Mikor a zsírt kidolgoztuk, két evőkanál liszttel meggyúrjuk. Ezután a kalácstésztát kinyújtjuk, a hájat rákenjük és a tésztát négyfelől gondosan összehajtjuk.
- A régi öregek úgy tartották, hogy a hajtogatás sorrendjére nagyon kell vigyázni, mert ha a következő hajtogatások valamelyikén nem ugyanolyan sorrendben
- formáljuk a tésztát, akkor nem bomlik egyforma szép papírszerű lemezekre.
- A hajtogatott tésztát negyedórára-félórára jó hideg helyre tesszük, aztán ugyanúgy magunk elé helyezve, újra kinyújtjuk és összehajtogatva negyedórára újra hideg helyre tesszük. Ezt az eljárást összesen ötször ismételjük meg.
- Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, négy ujjnyi széles kockákra vágjuk és a kockák egyik felét gyümölcsízzel megkenve, a másik felét vigyázva ráhajtjuk s a hajtás vonalánál kicsit lenyomjuk.
- Tetejét vajjal megkenjük és jó meleg sütőben kisütjük. Ha a hajtogatást jól végezzük, a tészta elől gyönyörű leveledre nyílik szét.
- Természetesen nem feltétlen lekvárral kell készíteni, valójában rajtunk áll. Ez egy alaptészta. Készíthetünk belőle krémeslapot, vagy akár pogácsát, tölthetjük bármilyen sűrűbb anyaggal.
- Rendkívül jól passzol hozzá a szatmári szilvalekvár, de nagyon finom mák, vagy dió töltelékkel – felfőzve persze, mint a bejglikhez kell, de a túró sem megvetendő egy jó kis hájas tésztába bugyolálva…
- Fontos, hogy ne melegítsük agyon a tésztát, és hogy a vágását mindig felforrósított késsel végezzük. A késnek annyira forrónak kell lenni, hogy ahogy belemetszünk az anyagba, annak sercegnie kell.
- Ezen kívül lényeges még, hogyha a tetejét lekenjük bármivel, de főleg tojással, akkor annak az oldalára, a vágási felületre nem szabad lecsorognia,
- mert összetapasztja a tészta lapocskákat, és azok nem fognak sütéskor kinyílni, ezáltal sületlen hatását fogják kelteni, szalonnássá válik a tésztánk.
Fotó: Danicska B.