2024-05-27

Hájas tészta recept – karácsonyra tökéletes

hájas tészta recept

A hájas tésztát egykor disznótorokban készítették. Minden háznál fellelhető finomsággal töltötték. Dió-mák-lekvár volt a legelterjedtebb. S mivel a disznótorok télen voltak – lehetőleg karácsony előtti időpontban, ezért gyakran készítették karácsonyra is.


Univerzális, hisz sok féle módon elkészíthető. Csinálhatunk belőle minden olyan tésztafélét, mint a levelesből.
Süthetünk pogácsát, krémest, bélest, mindenféle töltöttet.


Karakteres ízű, rendkívül laktató sütemény lesz a jutalmunk, ha egyszer rászánjuk magunkat, hogy összehozzuk.


Elkészítése sem olyan bonyolult, mint gondolnánk – de van néhány fogás, amivel jobb, ha tisztában vagyunk – munkánk eredményessége függ tőle. 🙂

Az igazság az, hogy én ekkora adaghoz nem fognék hozzá. Részint mert nagyon gyorsan megenné a társaság, részint meg jól fagyasztható félkészen is. Érdemes belőle egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni.

A hájas tészta hozzávalói a következők –

 • 30 dkg friss háj,
 • 40 dkg sima liszt,
 • l dkg élesztő,
 • 1 tojássárgája,
 • 1 kanál rum + ecetes víz,
 • vagy
 • 1,5 dl fehér bor,
 • kávéskanál só
 • egy kanál tejföl, tojás a kenéshez

Fontos, hogy a tészta vágását mindig felforrósított késsel végezzük!
Az alapanyagok hidegek legyenek!


A helyiség, ahol dolgozunk ne legyen túlfűtött!


A tészta tojással való kenésénél vigyázzunk, ne csorogjon az oldalára, mert nem lesz szép leveles!

Tésztánk összeállítása a következő módon történik –

 1. A hájat alaposan megmossuk, lekaparjuk a hártyájáról és ledaráljuk. 15 dkg liszttel deszkán késsel összedolgozzuk úgy, hogy teljesen egynemű tészta legyen, és fél órára hidegre rakjuk.
 2. Közben 25 dkg lisztből, 1 kanál langyos tejben feloldott 1 dkg élesztővel, a tojássárgával, sóval, rummal, és kb. 1 dl enyhén ecetes vízzel (1 dl vízbe 1 kávéskanál ecet) rétestésztát készítünk.
 3. E helyett száraz fehér bort is használhatunk a rétestészta készítéséhez. Alaposan összedolgozzuk, majd kinyújtjuk. Közepére rárakjuk a hájat, majd alulról felfele, felülről lefele, jobbról, majd balról hajtogatjuk.
 4. Berakjuk a hűtőbe, majd 15 perc után sodrófával meglapogatjuk, aztán kinyújtjuk, majd következik a hajtogatás ismét, alulról felfele, felülről lefele, jobbról, majd balról, ismét hűtő. Ezt még kétszer háromszor ismételjük meg. Minél többször csináljuk, annál jobb lesz a tésztánk.
 5. Utolsó hajtogatás után tegyük a hűtőbe másnapig, mert a fél napos állás nagyon jót tesz neki, sokkal könnyebb lesz. Régen több napig hajtogatták, reggel és este.
 6. Reggel kivesszük, vagy amikor sütni akarjuk. Ha pogácsát készítünk, akkor másfél centire nyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval szaggatjuk.
 7. Tetejét óvatosan megkenjük a tejföl és tojássárga keverékével amibe egy kicsi sót is teszünk, de csak a tetejét kenjük, és vigyázzunk, hogy ne csurogjon le, mert akkor nem nyílik szét a tésztánk szépen.
 8. Ha édes tésztát sütünk, akkor forró késsel daraboljuk. Serceg, de szép sima lesz tőle a tészta széle.

Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon nagyjából fél órát.

Ennél a tésztánál is érvényes, hogy az első időben, legalább negyedórán keresztül ne nyitogassuk a sütő ajtaját. Fölösleges, és csak tönkre tesszük vele a munkánkat.

Fotó: Sz.Gajdó