
A hájas tésztát egykor disznótorokban készítették. Minden háznál fellelhető finomsággal töltötték. Dió-mák-lekvár volt a legelterjedtebb. S mivel a disznótorok télen voltak – lehetőleg karácsony előtti időpontban, ezért gyakran készítették karácsonyra is.
Univerzális, hisz sok féle módon elkészíthető. Csinálhatunk belőle minden olyan tésztafélét, mint a levelesből.
Süthetünk pogácsát, krémest, bélest, mindenféle töltöttet.
Karakteres ízű, rendkívül laktató sütemény lesz a jutalmunk, ha egyszer rászánjuk magunkat, hogy összehozzuk.
Elkészítése sem olyan bonyolult, mint gondolnánk – de van néhány fogás, amivel jobb, ha tisztában vagyunk – munkánk eredményessége függ tőle. 🙂
Az igazság az, hogy én ekkora adaghoz nem fognék hozzá. Részint mert nagyon gyorsan megenné a társaság, részint meg jól fagyasztható félkészen is. Érdemes belőle egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni.
A hájas tészta hozzávalói a következők –
- 30 dkg friss háj,
- 40 dkg sima liszt,
- l dkg élesztő,
- 1 tojássárgája,
- 1 kanál rum + ecetes víz,
- vagy
- 1,5 dl fehér bor,
- kávéskanál só
- egy kanál tejföl, tojás a kenéshez
Fontos, hogy a tészta vágását mindig felforrósított késsel végezzük!
Az alapanyagok hidegek legyenek!
A helyiség, ahol dolgozunk ne legyen túlfűtött!
A tészta tojással való kenésénél vigyázzunk, ne csorogjon az oldalára, mert nem lesz szép leveles!
Tésztánk összeállítása a következő módon történik –
- A hájat alaposan megmossuk, lekaparjuk a hártyájáról és ledaráljuk. 15 dkg liszttel deszkán késsel összedolgozzuk úgy, hogy teljesen egynemű tészta legyen, és fél órára hidegre rakjuk.
- Közben 25 dkg lisztből, 1 kanál langyos tejben feloldott 1 dkg élesztővel, a tojássárgával, sóval, rummal, és kb. 1 dl enyhén ecetes vízzel (1 dl vízbe 1 kávéskanál ecet) rétestésztát készítünk.
- E helyett száraz fehér bort is használhatunk a rétestészta készítéséhez. Alaposan összedolgozzuk, majd kinyújtjuk. Közepére rárakjuk a hájat, majd alulról felfele, felülről lefele, jobbról, majd balról hajtogatjuk.
- Berakjuk a hűtőbe, majd 15 perc után sodrófával meglapogatjuk, aztán kinyújtjuk, majd következik a hajtogatás ismét, alulról felfele, felülről lefele, jobbról, majd balról, ismét hűtő. Ezt még kétszer háromszor ismételjük meg. Minél többször csináljuk, annál jobb lesz a tésztánk.
- Utolsó hajtogatás után tegyük a hűtőbe másnapig, mert a fél napos állás nagyon jót tesz neki, sokkal könnyebb lesz. Régen több napig hajtogatták, reggel és este.
- Reggel kivesszük, vagy amikor sütni akarjuk. Ha pogácsát készítünk, akkor másfél centire nyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval szaggatjuk.
- Tetejét óvatosan megkenjük a tejföl és tojássárga keverékével amibe egy kicsi sót is teszünk, de csak a tetejét kenjük, és vigyázzunk, hogy ne csurogjon le, mert akkor nem nyílik szét a tésztánk szépen.
- Ha édes tésztát sütünk, akkor forró késsel daraboljuk. Serceg, de szép sima lesz tőle a tészta széle.
Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon nagyjából fél órát.
Ennél a tésztánál is érvényes, hogy az első időben, legalább negyedórán keresztül ne nyitogassuk a sütő ajtaját. Fölösleges, és csak tönkre tesszük vele a munkánkat.
Fotó: Sz.Gajdó