
A hájas pogácsa egy finom leveles pogácsa, ugyanannyira tartalmas, mint a tepertős, akár fűszerezhető is – de jóval olcsóbb.
Mivel a háj ára jóval alatta van a zsírnakvalóénak. És bizony azt még ki is kell sütni, ha tésztát akarunk belőle csinálni.
Nem csak a pogácsa állaga, hanem elkészítési módja is nagyon hasonlít a karácsony környéki pogácsák sztárjára – bár kicsit bibelődős, de érdemes kipróbálni.
Nézzük a hájas pogácsa hozzávalóit –
- 2 dkg élesztő
- 1 dl víz
- 1 kávéskanálnyi cukor
- 50 dkg liszt
- fél evőkanálnyi tejföl
- 5 dkg zsír,
- negyed kiló háj
- teáskanálnyi só – majd azért kóstoljuk meg, hogy elég sós-e
- 1 tojásnak a sárgája a tésztához
- 1 tojás, vagy csak a tojásfehérje a pogácsa tetejének megkenéséhez
A pogácsát nyugodtan fűszerezhetjük borssal is, különlegesebb lesz az íze, s még jobb sör-, vagy borkorcsolya válik belőle
A pogácsa elkészítésének módja –
- A 2 dkg élesztőt 1 dl langyos vízzel és 1 kávéskanál cukorral megkelesztjük.
- Fél kiló lisztet fél evőkanálnyi tejföllel, 5 dkg zsírral, a sóval, a tojásnak a sárgájával, és a megkelesztett élesztővel rétestésztává dolgozunk ki.
- Természetesen kell hozzá még langyos víz, ezt majd szükség szerint adagoljuk hozzá. Ha összedolgoztuk, és már elég szép sima, akkor alálisztezve lerakjuk félórára pihenni.
- Míg pihen, addig addig a hájat ledaráljuk, majd utána jó habosra kavarunk, és három részre osztjuk.
- A tésztát pihenés után vékonyra nyújtjuk alálisztezve, és a háj harmadát rákenjük. Utána pedig szépen fölcsavarjuk.
- Tetejét kézzel, vagy nyújtófával lenyomkodjuk, aztán jobbról, meg balról is behajtjuk, tányérra rakjuk, és hűtőbe tesszük.
- A pihenő után (félóra) – még kétszer ismételjük a műveletet. Az utolsó pihenés után ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét bevagdaljuk, tojással lekenjük.
- Előmelegített sütőben, 200 fokon nagyjából félóra alatt megsütjük.