Hájas pogácsa

hájas pogácsa recept

A hájas pogácsa egy finom leveles pogácsa, ugyanannyira tartalmas, mint a tepertős, akár fűszerezhető is – de jóval olcsóbb.

Mivel a háj ára jóval alatta van a zsírnakvalóénak. És bizony azt még ki is kell sütni, ha tésztát akarunk belőle csinálni.

Nem csak a pogácsa állaga, hanem elkészítési módja is nagyon hasonlít a karácsony környéki pogácsák sztárjára – bár kicsit bibelődős, de érdemes kipróbálni.

Nézzük a hájas pogácsa hozzávalóit –

  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl víz
  • 1 kávéskanálnyi cukor
  • 50 dkg liszt
  • fél evőkanálnyi tejföl
  • 5 dkg zsír,
  • negyed kiló háj
  • teáskanálnyi só – majd azért kóstoljuk meg, hogy elég sós-e
  • 1 tojásnak a sárgája a tésztához
  • 1 tojás, vagy csak a tojásfehérje a pogácsa tetejének megkenéséhez

A pogácsát nyugodtan fűszerezhetjük borssal is, különlegesebb lesz az íze, s még jobb sör-, vagy borkorcsolya válik belőle

A pogácsa elkészítésének módja –

  1. A 2 dkg élesztőt 1 dl langyos vízzel és 1 kávéskanál cukorral megkelesztjük.
  2. Fél kiló lisztet fél evőkanálnyi tejföllel, 5 dkg zsírral, a sóval, a tojásnak a sárgájával, és a megkelesztett élesztővel rétestésztává dolgozunk ki.
  3. Természetesen kell hozzá még langyos víz, ezt majd szükség szerint adagoljuk hozzá. Ha összedolgoztuk, és már elég szép sima, akkor alálisztezve lerakjuk félórára pihenni.
  4. Míg pihen, addig addig a hájat ledaráljuk, majd utána jó habosra kavarunk, és három részre osztjuk.
  5. A tésztát pihenés után vékonyra nyújtjuk alálisztezve, és a háj harmadát rákenjük. Utána pedig szépen fölcsavarjuk.
  6. Tetejét kézzel, vagy nyújtófával lenyomkodjuk, aztán jobbról, meg balról is behajtjuk, tányérra rakjuk, és hűtőbe tesszük.
  7. A pihenő után (félóra) – még kétszer ismételjük a műveletet. Az utolsó pihenés után ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét bevagdaljuk, tojással lekenjük.
  8. Előmelegített sütőben, 200 fokon nagyjából félóra alatt megsütjük.