2024-05-21

Hájas kráfli, szerelmes levél

kráfli

A hájas tésztát sokan szeretik, az elkövetkező disznótoros idény egyik alaptésztája.

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg liszt
  • 2 átlagos tojás sárga
  • 1 teáskanál 10 százalékos ecet
  • 1 kis teáskanálnyi só
  • 1 kis teáskanálnyi cukor
  • 2 dl tejföl (20 %os)
  • fél kiló szatmári szilvalekvár, vagy kemény házi, vagy keményebb sárgabarack lekvár, sütőlekvár
  • 40 dkg sertésháj, hozzá 10 dekányi liszt
  • tetejét megszórhatjuk porcukorral

Elkészítése:


Megszitáljuk a lisztet, jöhet hozzá a tojássárga, só, cukor, hozzáadjuk az ecetet is, a tejföl, és annyi vizet adunk fokozatosan hozzá, hogy rétestészta keménységű, állagú tésztánk legyen.

A rétestészta kicsit lágy. Alaposan kidolgozzuk, régen még a nyújtódeszkához is csapkodták, hogy simuljon. Ha már szép sima, akkor a deszkán kinyújtjuk.


A ledarált hájat összegyúrjuk a liszttel, és egyenletesen a kinyújtott tészta közepére halmozzuk. Körbe ráhajtjuk a tésztát, majd először a nyújtófával lenyomkodva kinyújtjuk. Megint hajtogatjuk, és utána pihentetjük. Lehet félóra is. Ilyenkor hideg helyre tesszük.


Az a legjobb, ha ezt a műveletet háromszor ismételjük.


Utoljára aztán kinyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle, és lekvárt rakunk a közepébe, átlósan hajtjuk, hogy kis háromszögeket kapjunk.


Előmelegített, forró sütőben sütjük, ha jól dolgoztunk szép, leveles lesz megnyílva. A tetejét porcukorral szórjuk!