
A töltött csirke egy nem túl bonyolult, mégis rendkívül finom étel. Olyannyira az, hogy sokan ünnepi fogásként tartják számon – ami nem csoda, hisz az ember hétköznap biztos nem fog vele bíbelődni.
Pedig nagyon sok dolog nincs vele, de a sütésére csak oda kell figyelni, és azért nem árt ha a töltelék is igazán jól sikerül.
Bár minden tölteléknél következetesen petrezselyemzöld van jelezve – szívből ajánlom a zeller zöldjét. Sokkal markánsabb, finomabb lesz tőle a töltelék – feltéve, ha szeretjük a zeller ízét. Nálunk ez bevált, és eddig senki nem panaszkodott.
Általában, ha dagadóba, vagy csirkébe tölteléket készítünk jóval többet szoktunk összeállítani, mint amit a recept ajánl, mert sülve, pusztán a hús mellé is rakva rendkívül finom.
De ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a csibén ottmarad a nyakbőr is, akkor oda is tölthetünk belőle, no meg a megszokott helyekre – melle bőre alá, vagy a comboknál.
A hagyományos töltött csirke hozzávalói a következők –
- 1 db csirke
- 2 db zsemle, – tej az áztatásához
- 2 egész tojás,
- 2-3 tojás főzve
- 1 csomó petrezselyemzöld, vagy néhány szál zellerzöld,
- 2 teáskanál só,
- 1 mokkáskanál bors, – e kettő azért inkább ízlés szerint, jó ha rendesen fűszeres
- 1 kis fej hagyma
- 10 dkg zsír
- hasüregbe még só és bors
Az étel összeállításának módja
- A csirkét 15—20 percig hideg vízben áztatjuk, ezzel a bőre rugalmasabbá válik.
- A nyakánál kezdve, ujjunkkal óvatosan alányúlunk, hogy a bőr alatt helyet csináljunk a tölteléknek. A hasüregeit megsózzuk, beborsozzuk. A tölteléket evőkanállal a bőr alá töltjük, a nyaki nyílást hústűvel lezárjuk, vagy összevarrjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.
- Tölthetünk a comja bőre alá is. Ha maradt még töltelék nyugodtan rakjuk mellé, nagyon szépen megsül.
- Kizsírozott tepsibe tesszük, meglocsoljuk olvasztott zsírral, és az előmelegített sütőben közepes hőfokon – mérettől függően – nagyjából 1 óra alatt pirosra sütjük.
Töltelék elkészítésének módja a következő –
- A zsemléket beáztatjuk tejbe, majd kicsavarjuk.
- Szétmorzsoljuk amennyire tudjuk, aztán 2 db egész tojással, legalább két keményre főtt, nagyobb kockákra vágott tojással, zsíron megfuttatott, apróra vágott hagymával, sóval-borssal, szép, felaprózott petrezselyem zölddel, vagy zellerzöldjével összedolgozunk rendesen, hogy minden jusson mindenhová.
- Ugyanezzel a töltelékkel libanyakat, dagadót is tölthetünk.