2024-05-23

Hagyományos töltött csirke

Hagyományos töltött csirke

A töltött csirke egy nem túl bonyolult, mégis rendkívül finom étel. Olyannyira az, hogy sokan ünnepi fogásként tartják számon – ami nem csoda, hisz az ember hétköznap biztos nem fog vele bíbelődni.

Pedig nagyon sok dolog nincs vele, de a sütésére csak oda kell figyelni, és azért nem árt ha a töltelék is igazán jól sikerül.

Bár minden tölteléknél következetesen petrezselyemzöld van jelezve – szívből ajánlom a zeller zöldjét. Sokkal markánsabb, finomabb lesz tőle a töltelék – feltéve, ha szeretjük a zeller ízét. Nálunk ez bevált, és eddig senki nem panaszkodott.

Általában, ha dagadóba, vagy csirkébe tölteléket készítünk jóval többet szoktunk összeállítani, mint amit a recept ajánl, mert sülve, pusztán a hús mellé is rakva rendkívül finom.

De ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a csibén ottmarad a nyakbőr is, akkor oda is tölthetünk belőle, no meg a megszokott helyekre – melle bőre alá, vagy a comboknál.

A hagyományos töltött csirke hozzávalói a következők –

  • 1 db csirke
  • 2 db zsemle, – tej az áztatásához
  • 2 egész tojás,
  • 2-3 tojás főzve
  • 1 csomó petrezselyemzöld, vagy néhány szál zellerzöld,
  • 2 teáskanál só,
  • 1 mokkáskanál bors, – e kettő azért inkább ízlés szerint, jó ha rendesen fűszeres
  • 1 kis fej hagyma
  • 10 dkg zsír
  • hasüregbe még só és bors

Az étel összeállításának módja

  1. A csirkét 15—20 percig hideg vízben áztatjuk, ezzel a bőre rugalmasabbá válik.
  2. A nyakánál kezdve, ujjunkkal óvatosan alányúlunk, hogy a bőr alatt helyet csináljunk a tölteléknek. A hasüregeit megsózzuk, beborsozzuk. A tölteléket evőkanállal a bőr alá töltjük, a nyaki nyílást hústűvel lezárjuk, vagy összevarrjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.
  3. Tölthetünk a comja bőre alá is. Ha maradt még töltelék nyugodtan rakjuk mellé, nagyon szépen megsül.
  4. Kizsírozott tepsibe tesszük, meglocsoljuk olvasztott zsírral, és az előmelegített sütőben közepes hőfokon – mérettől függően – nagyjából 1 óra alatt pirosra sütjük.

Töltelék elkészítésének módja a következő –

  1. A zsemléket beáztatjuk tejbe, majd kicsavarjuk.
  2. Szétmorzsoljuk amennyire tudjuk, aztán 2 db egész tojással, legalább két keményre főtt, nagyobb kockákra vágott tojással, zsíron megfuttatott, apróra vágott hagymával, sóval-borssal, szép, felaprózott petrezselyem zölddel, vagy zellerzöldjével összedolgozunk rendesen, hogy minden jusson mindenhová.
  3. Ugyanezzel a töltelékkel libanyakat, dagadót is tölthetünk.