
A képviselőfánk nagyon régi, kedvelt tésztaféle – bár sokan nem szívesen állnak a sütéséhez a sok tojást igénylő készítése miatt.
Égetett tésztából készülő laza süteménybe „csomagolt” finom, sárga krém…. Van, aki tejszínhabot is rak a tetejére, bár a hagyományos házi képviselőfánkon tejszínhab nincs.
A képviselőfánk hozzávalói a következők –
- 10 dkg zsír,
- 10 dkg liszt,
- 1 dl víz,
- 4 db közepes méretű tojás,
- csipet só
- és cukor.
Készítésének módja a következő
1. A sültőtepsit vékonyan kikenjük zsírral vagy étolajjal. Lisztezni nem kell! Ezután jól megspricceljük, hogy sütéskor a több gőzből magas, lyukacsos legyen a fánkunk.
2. Sütés előtt kb. 15 perccel a sütőt bemelegítjük.
3. Odakészítjük az anyagokat. A tésztáihoz valót nem szabad szemmértékkel mérni.
4. Egy edényben a zsírt, a vízzel, a cukorral és
a sóval felforraljuk.
5. Hozzáadjuk a lisztet, s fakanállal erőteljesen keverve kb. 2—3 percig főzzük, amíg a massza el nem válik az edény falától.
6. Ekkor a tűzről levéve egyenként feltörjük külön ellenőrizzük, majd hozzáadjuk a masszához – és szétkeverjük a tojásokat, Mindegyiket egymás után.
7. Eldolgozás után a sütőtepsire evőkanállal egymástól 8—10 cm-re halmokat púpozunk.
8. Betesszük a forró sütőbe. Kb. 7—8 percig egyáltalán nem nyitjuk ki a sütő ajtaját. Azután is csak óvatosan, mert ha a gőz hirtelen távozik, akkor a fánk összeesik, vagy nem nő meg a kívánt nagyságra. Amikor látjuk, hogy a tetején pirulni kezd, s szép magas, akkor a sütőt takaréklángra állítjuk. Ha sütőnk egyik fele erősebben süt, óvatosan fordítsuk meg a tepsit.
9. Ezután a fánknak már csak száradnia kell. A sütőből akkor vehetjük ki, ha a fánk alja elválik a tejeitől.
10. A kész tésztát a sütőtepsin hagyjuk teljesen kihűlni. Csak amikor kihűlt, akkor vágjuk le a „kalapját”.
Megtöltjük a sárga krémmel, melynek hozzávalói a következők –
- 20 dkg cukor,
- 1 liter tej,
- 6 db tojássárgája,
- 6 db tojásfehérje,
- 15-16 dkg liszt,
- vaníliás cukor 2 zacskó, (vagy 1 rúd vanília),
- 4 dl tejszín.
A képviselőfánk elkészítése az alábbi módon történik –
Hőálló tálban a tojássárgáját liszttel s kb. 2 dl hideg tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a cukrot is, elkeverjük rendesen. A 8 dl tejet feltesszük forralni.
Amíg a tej felforr, a tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük (kicsit visszakunkorodhat a felemelt habverőről).
Amikor a tej felforrt, állandó keverés mellett belecsurgatjuk a simára kevert lisztet a péphez, így tesszük vissza a tűzre. Állandó keveréssel kb. 3—4 percig főzzük.
Vigyázzunk, nagyon könnyen leéghet! De ha takarékon dolgozunk forrás után, és állandóan kavargatjuk, akkor nagy probléma nem lehet.
Ha a krémet a tűzről levettük, forrón belekeverjük a felvert halbot A krémet még forrón beletöltögetjük a fánk üregeibe, majd 2 dl tejszínt, 1 evőkanál porcukorral édesítve kemény habbá verünk.
A habot kanállal a fánkkrém tetejére rakjuk, vagy nyomózsákból rányomjuk – s a habra ráhelyezzük az elején levágott, félretett „kalapokat”.
Ha nagyon elegáns fánkokat akarunk – akár olvasztott csokoládéval is megcsurgathatjuk. – Hideg helyen tároljuk.