
Német karácsonyi sütemény
Kering mostanában a neten sokféle karácsonyi stollen recept, mindenféle összetétel, tisztán aszalt gyümölcsös, csokoládés, sütőporos….
A most közreadott receptben is már vannak változások, de próbáltunk a lehető leghagyományőrzőbbek lenni.
A németek karácsonyi ünnepek alkalmával úgynevezett stollent készítenek. Egyfajta gyümölcs kalács.
Ez egy rendkívül tartós sütemény, amelyet hagyományos szokások szerint a drezdai és lipcsei sütőtestületek a karácsonyi ünnepek alkalmával a királyi családnak adtak át.
Eredetileg még tojást sem tartalmazott, ma már vannak olyanok, akik fél kiló lisztbe 8 tojást is raknak. Szükségtelen – a stollen tésztája hagyományosan fehér, sárga a magyar gyümölcskenyér – az „más tészta”.
A karácsonyi stollen hozzávalói a következők
- liszt 50 dkg
- cukor 10 dkg
- vaj 20 dkg
- tojássárga 1 db
- pici reszelt citromhéj
- 1-2 dl tej az élesztő futtatásához
- 5 dkg élesztő
- aszalt gyümölcsök 25 dkg
- 5-10 dkg kandírozott citromhéj
- 5-10 dkg kandírozott narancshéj
- mazsola 10 dkg
1-2 dl tej pluszban a dagasztáshoz. Nagyjából 3 decire lesz összességében szükség, de a liszt minősége változó….
dió 5 dkg, vagy összetört mandula
vaníliás cukor 1 csomag vagy fél vaníliarúd
1 kanál rum
Az aszalt gyümölcsök mennyisége változtatható, rajtunk áll mit teszünk bele.
A tészta összeállítása a következő módon történik
- Egy evőkanál lisztet, a szétmorzsolt élesztőt és egy teáskanál cukrot belekeverünk a langyos tejbe, és az edényt letakarva felfuttatjuk. Közben a tojás sárgáját a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral jól kikeverjük .
- Majd az olvasztott vajat is hozzákeverjük – ügyelve arra, hogy a vaj ne legyen meleg.
- Ezután hozzáadjuk a felfuttatott kovászt és a lisztet, többi tejet.
- Addig kevjük, amíg habos, egynemű masszát nem kapunk. Mély tálba öntjük, tetejét liszttel meghintjük és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkára tesszük, dupla nagyságúra kinyújtom, és egyenletesen rászórjuk a mazsolát, meg a cukrozott gyümölcsöt, meg minden összetevőt.
- A tésztát egymásra hajtjuk, majd hosszúkás, keskeny tepsibe rakjuk úgy, hogy az csak a tepsi háromnegyedéig érjen.
- A tepsiben még pihentetjük fél órát, majd előmelegített, közepesen meleg sütőbe téve közepes lángon megsütjük nagyjából 1 óra alatt.
- Ha kisűlt, még melegen porcukorral kevert vaníliás cukorba forgatjuk – és hagyjuk kihűlni. Légmentesen lezárva tartva hetekig eláll, semmi baja.
- Hagyományosan vékony szeletekre vágják – úgy fogyasztják.
Fotó: Pixabay