Hagyományos karácsonyi stollen

hagyományos karácsonyi stollen

Német karácsonyi sütemény

Kering mostanában a neten sokféle karácsonyi stollen recept, mindenféle összetétel, tisztán aszalt gyümölcsös, csokoládés, sütőporos….

A most közreadott receptben is már vannak változások, de próbáltunk a lehető leghagyományőrzőbbek lenni.

A németek karácsonyi ünnepek alkalmával úgynevezett stollent készítenek. Egyfajta gyümölcs kalács.

Ez egy rendkívül tartós sütemény, amelyet hagyományos szokások szerint a drezdai és lipcsei sütőtestületek a karácsonyi ünnepek alkalmával a királyi családnak adtak át.

Eredetileg még tojást sem tartalmazott, ma már vannak olyanok, akik fél kiló lisztbe 8 tojást is raknak. Szükségtelen – a stollen tésztája hagyományosan fehér, sárga a magyar gyümölcskenyér – az „más tészta”.

A karácsonyi stollen hozzávalói a következők

  • liszt 50 dkg
  • cukor 10 dkg
  • vaj 20 dkg
  • tojássárga 1 db
  • pici reszelt citromhéj
  • 1-2 dl tej az élesztő futtatásához
  • 5 dkg élesztő
  • aszalt gyümölcsök 25 dkg
  • 5-10 dkg kandírozott citromhéj
  • 5-10 dkg kandírozott narancshéj
  • mazsola 10 dkg

1-2 dl tej pluszban a dagasztáshoz. Nagyjából 3 decire lesz összességében szükség, de a liszt minősége változó….

dió 5 dkg, vagy összetört mandula

vaníliás cukor 1 csomag vagy fél vaníliarúd
1 kanál rum
Az aszalt gyümölcsök mennyisége változtatható, rajtunk áll mit teszünk bele.

A tészta összeállítása a következő módon történik

  1. Egy evőkanál lisztet, a szétmorzsolt élesztőt és egy teáskanál cukrot belekeverünk a langyos tejbe, és az edényt letakarva felfuttatjuk. Közben a tojás sárgáját a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral jól kikeverjük .
  2. Majd az olvasztott vajat is hozzákeverjük – ügyelve arra, hogy a vaj ne legyen meleg.
  3. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott kovászt és a lisztet, többi tejet.
  4. Addig kevjük, amíg habos, egynemű masszát nem kapunk. Mély tálba öntjük, tetejét liszttel meghintjük és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkára tesszük, dupla nagyságúra kinyújtom, és egyenletesen rászórjuk a mazsolát, meg a cukrozott gyümölcsöt, meg minden összetevőt.
  6. A tésztát egymásra hajtjuk, majd hosszúkás, keskeny tepsibe rakjuk úgy, hogy az csak a tepsi háromnegyedéig érjen.
  7. A tepsiben még pihentetjük fél órát, majd előmelegített, közepesen meleg sütőbe téve közepes lángon megsütjük nagyjából 1 óra alatt.
  8. Ha kisűlt, még melegen porcukorral kevert vaníliás cukorba forgatjuk – és hagyjuk kihűlni. Légmentesen lezárva tartva hetekig eláll, semmi baja.
  9. Hagyományosan vékony szeletekre vágják – úgy fogyasztják.

Fotó: Pixabay