
Első hallásra a hagymatorta recept furcsán csenghet – pedig kifejezetten kellemes finomság. Hisz ha belegondolunk – a hagyma főve édessé válik, zamatos, leves – szóval nem lesz ez rossz választás, ha valaki kipróbálja.
Ráadásul variálhatjuk is, hisz saját ízlésünk szerint is ízesíthetjük. Készíthetjük lágyan, de akár alaposan borsozva is – úgy borkorcsolyának is megfelelhet.
Meg aztán ha tartalmasabbá akarjuk tenni rakhatunk rá valami finom felvágottat, esetleg sonkát – persze így a hagyma már nem lesz egyeduralkodó rajta – ezért talán semlegesebb ízzel egészítsük ki.
A hagymatorta hozzávalói a következők –
- 30 dkg liszt,
- 20 dkg margarin,
- 5 tojássárgája,
- 1 egész tojás,
- 30 dkg tisztított gyöngyhagyma,
- egy doboz kínai gombafej,
- 10 dkg trappista sajt,
- 10 dkg marinált paprika,
- 5 dkg vaj,
- 1 csapott kiskanál sütőpor,
- olaj,
- citromlé,
- szerecsendió,
- petrezselyem,
- só,
- bors,
- kakukkfű,
- zsemlemorzsa,
- 1 dl tejszín.
Összeállítása a következő módon történik –
- Összedolgozunk 30 dkg lisztet a 20dkg margarinnal, 1 tojássárgájával, a sütőporral meg sóval és 30 percig a hűtőben pihentetjük, hisz omlós tészta.
- Közben a gyöngyhagymát sós, enyhén citromos vízben pár percig főzzük, jól lecsöpögtetjük, majd a vaj felén sóval, borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel,
- vágott petrezselyemmel ízesítve megfuttatjuk. 2 tojássárgával, meg 1/2 dl tejszínnel sűrítjük, és 5 dkg reszelt sajtot belekeverve hűlni hagyjuk.
- A gombát levétől leszűrjük, és a maradék vajon pár percig pároljuk úgy fűszerezve, sűrítve, mint a gyöngyhagymát. Olajjal kikenünk egy közepes méretű tortaformát, minden oldalát zsemlemorzsával beszórjuk.
- A tészta felét félretesszük, a többit nagy kerek lappá nyújtjuk, és úgy béleljük ki vele a formát, hogy pereme is legyen. Az alját villával megszurkáljuk, és zsemlemorzsával beszórjuk.
- A kihűlt gyöngyhagymát beleterítjük és befedjük egy sor szárazra itatott marinált paprikával. A félretett tésztát kerek lappá nyújtjuk, és a massza tetejére borítjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és megszurkáljuk.
- Erre egy sor marinált paprikát rakunk, és a gombás raguval megtöltjük a formát.
- A forró sütőbe toljuk, majd a tüzet mérsékelve, a tésztát fóliával letakarva egy óráig sütjük. A sütőből kivéve, öt percig pihentetjük, és vékony pengéjű késsel úgy szeleteljük, akár a tortát.
- Forrón fogyasztjuk, úgy az igazi.
- A tészta elkészíthető apróra vágott vöröshagymával, vagy lilahagymával is – úgy erőteljesebb íze lesz.