Hagymatokány recept

hagymatokány étel

A hagymatokány egy régi, rendkívül olcsó ételféle. Egykor akkor készítették, amikor muszáj volt. Mind a legtöbb egyszerű és nagyszerű ételt. Szabolcsban krumplival, vagy puliszkával készítik, de friss kenyérrel tunkolva is nagyon-nagyon finom.

Olcsó ételnek számít, s bár zöldféle – mégis telíti a gyomrot, hisz rendkívül rostos a hagyma. Zsiradék is jut a szervezetbe vele, s esélyesen a fűszerekkel is bőven bánunk, hisz úgy lesz igazán finom.

Persze főételnek nem való, ellenben ha délután hirtelen hazaérve valami sósra ácsingózunk, akkor tökéletes megoldás, hisz nagy előkészületeket sem igényel.

Megtisztítjuk a hagymát, felkarikázzuk, és kisütjük – Míg pirul, addig pár szem krumplit is odarakhatunk főni, de akár ezt már előtte is megejthetjük.

Ha puliszkát készítünk netán, azt viszont érdemesebb előtte odatenni, megfőzni, mert nagyobb odafigyelést igényel, mint a krumplitisztítás és felrakás.

A hagymatokány hozzávalói:

  • Legalább 1 kiló hagyma – hisz ez lesz az ételünk alapja
  • 3 kanál zsiradék – ez esetben jó, ha zsír, persze rajtunk áll
  • só ízlés szerint, de érezzük az ízét, mert az hozza ki a hagyma aromáját
  • őrölt bors egy mokkáskanálnyi – ha friss, akkor amennyit szeretünk
  • esetleg pici fűszerpaprika – van aki anélkül készíti, van aki azzal

Elkészítési módja:

A hagymatokány elkészítése rém egyszerű. Megfogjuk a hagymákat, megtisztítjuk, aztán megmossuk. Ezután szépen felkarikázzuk, de egyszerűbb szálára vágni, vagyis elfelezzük, utána meg szeleteket vágunk, a végén pedig kicsit összemorzsoljuk ezeket, így szétesnek a szálak.

Ezután lábasban zsiradékot hevítünk, és a hagymát megdinszteljük. Picurka vizet rakhatunk rá, de ne sokat – annyit, amennyivel megpárolódik fedő alatt. Előtte azonban fűszerezzük, méghozzá bátran. Ha fűszerpaprikát is rakunk hozzá, akkor annak is most van az ideje.

Készíthetünk hozzá pár szem krumplit akár törve, akár hasábra vágva sós vízben főve, de puliszkát is.

A puliszka aránya –

12 kanál kukoricaliszt

1 liter víz

só annyi, hogy érződjön rajta – mert másképp nem jó.

Ugyanezt a tokányt készítjük általában hüvelyes főzelékek feltétjeként is.