2024-05-23

Hagymás vér receptje

hagymás vér

A hagymás vér az a fajta étel, amit vagy imád valaki, vagy pedig a háta közepére sem kívánja. Mindenesetre, aki gyerekkorában kóstolta – esélyesen szereti.

Egykor, amikor még házaknál vágták a baromfit – nagy eséllyel szombaton, vagy vasárnap a reggeli a csirke, tyúk, vagy más baromfi vére (és belsősége) volt hagymásan elkészítve reggelire.

Disznótorban pedig a világ legtermészetesebb dolga az volt, hogy az első toros étel, amit a gazdasszony az asztalra rakott – az a hagymás vér volt, mégpedig jókora adag.

Hisz gyorsan elkészíthető, rendkívül tápláló ételről van szó, amit melegen fogyasztanak – az pedig a nagy hidegben jól jön. És persze – mivel jó fűszeres is volt, egy kupica pálinka, vagy egy pohár bor is jól csúszott utána.

A hagymás vér hozzávalói a következők –

 • Egykor két-három liternyi vér alatt hozzá sem kezdtek a készítéséhez. Itt most egy visszafogott adag szükségleteivel ismerkedhetünk meg.
 • 1 liter disznóvér
 • 50-60 dkg vöröshagyma
 • 15 dkg zsiradék
 • bors ízlés szerint

Az étel elkészítésének menete –

 1. Ha friss vérből készítjük, akkor először hagyni kell megalvadni, majd nagyobb kockákra vágjuk. Vizet forrósítunk, aztán a kockákat belerakjuk.
 2. Addig főzzük, míg belseje is feketés színű lesz. Ezután kiszedjük, vagy leszűrjük – felvágjuk mintha tészta lenne – csíkokra, de persze kockákra is darabolhatjuk.
 3. A hagymákat megtisztítjuk, megmossuk, majd félbevágjuk, felcsíkozzuk.
 4. Ezután a zsiradékot egy lábasban felhevítjük, és a zsiradékban megpirítjuk.
 5. Közben a vérből egy merőkanál segítségével – szűrőben – kinyomkodjuk nagyjából a vizet, majd a pirított hagymához adjuk. Átpirítjuk rendesen, aztán sózzuk-borsozzuk ízlés szerint.
 6. Friss kenyérrel a legtökéletesebb.
 7. Megjegyzem – a vérnek is többféle elkészítési módja van, szokták simán pirítva is készíteni, akkor az elején jobban oda kell figyelni, és óvatoskodni, hogy ne törjön össze. Így is, úgy is – a végeredmény igencsak fenséges.