
A hagymás vér az a fajta étel, amit vagy imád valaki, vagy pedig a háta közepére sem kívánja. Mindenesetre, aki gyerekkorában kóstolta – esélyesen szereti.
Egykor, amikor még házaknál vágták a baromfit – nagy eséllyel szombaton, vagy vasárnap a reggeli a csirke, tyúk, vagy más baromfi vére (és belsősége) volt hagymásan elkészítve reggelire.
Disznótorban pedig a világ legtermészetesebb dolga az volt, hogy az első toros étel, amit a gazdasszony az asztalra rakott – az a hagymás vér volt, mégpedig jókora adag.
Hisz gyorsan elkészíthető, rendkívül tápláló ételről van szó, amit melegen fogyasztanak – az pedig a nagy hidegben jól jön. És persze – mivel jó fűszeres is volt, egy kupica pálinka, vagy egy pohár bor is jól csúszott utána.
A hagymás vér hozzávalói a következők –
- Egykor két-három liternyi vér alatt hozzá sem kezdtek a készítéséhez. Itt most egy visszafogott adag szükségleteivel ismerkedhetünk meg.
- 1 liter disznóvér
- 50-60 dkg vöröshagyma
- 15 dkg zsiradék
- só
- bors ízlés szerint
Az étel elkészítésének menete –
- Ha friss vérből készítjük, akkor először hagyni kell megalvadni, majd nagyobb kockákra vágjuk. Vizet forrósítunk, aztán a kockákat belerakjuk.
- Addig főzzük, míg belseje is feketés színű lesz. Ezután kiszedjük, vagy leszűrjük – felvágjuk mintha tészta lenne – csíkokra, de persze kockákra is darabolhatjuk.
- A hagymákat megtisztítjuk, megmossuk, majd félbevágjuk, felcsíkozzuk.
- Ezután a zsiradékot egy lábasban felhevítjük, és a zsiradékban megpirítjuk.
- Közben a vérből egy merőkanál segítségével – szűrőben – kinyomkodjuk nagyjából a vizet, majd a pirított hagymához adjuk. Átpirítjuk rendesen, aztán sózzuk-borsozzuk ízlés szerint.
- Friss kenyérrel a legtökéletesebb.
- Megjegyzem – a vérnek is többféle elkészítési módja van, szokták simán pirítva is készíteni, akkor az elején jobban oda kell figyelni, és óvatoskodni, hogy ne törjön össze. Így is, úgy is – a végeredmény igencsak fenséges.