
A hagymás rostélyos a marha hátszínéből vagy a bélszínből készült omlós pecsenye, amit általában liszttel megszórt, pirított hagymával tálalnak. No és krumplival.
Hirtelen sültről van szó – ez a része a marhának gyorsan sül. Bár az is igaz, hogy igencsak drága.
Elkészíthetjük persze marha felsálból is – de akkor hosszabb sütést igényel.
A hagymás rostélyos hozzávalói –
- fejenként 1-1 szelet hátszín, vagy bélszín – ha torkosak vagyunk lehet kettő is
- minden szeletre kell számolni 1 szép fej vöröshagymát
- só
- bors ízlés szerint
- a hagyma megszórásához liszt
- és zsiradék a sütéshez
Az étel készítésének menete –
- A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk és meghintjük törött borssal. Érdemes bőven bánni vele, mert valahogy a jó borsos hús és a sült hagyma különlegesen finom elegyet alkot.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, és mindegyiket szép, vékony karikára vágjuk.
- Nem hagyjuk egyben, hanem szálára szétszedjük – de úgy, hogy ne törjön. Ezután meghintünk minden hagymát egy-egy kanálnyi liszttel. Ettől lesz ropogós a hagymánk.
- Ezután a sütéshez egy serpenyőbe nagyjából másfél deci zsiradékot rakunk – azt jól felforrósítjuk, és a hagymát szép ropogósra, pirosra sütjük. Ha már jó, akkor szűrőlapáttal kiszedjük.
- Egy picit hagyhatunk a serpenyőben, vagy lábasban – belerakjuk a húst, és a hagymás zsiradékban szép pirosra sütjük a húst.
- Hamar meg fog sülni, ez a része a marhának gyorsan puhul.
- Ha a hús már jó, akkor azokat tálra rakjuk, és rászórjuk a hagymát. Természetesen tányérra is tálalhatjuk – burgonya illik hozzá.
Fotó: Svejk Vendéglő