Hagymás rostélyos – hagymás hús
A hagymás rostélyos a marha hátszínéből vagy a bélszínből készült omlós pecsenye, amit általában liszttel megszórt, pirított hagymával tálalnak. No és krumplival.
Hirtelen sültről van szó – ez a része a marhának gyorsan sül. Bár az is igaz, hogy igencsak drága.
Elkészíthetjük persze marha felsálból is – de akkor hosszabb sütést igényel.
A hagymás rostélyos hozzávalói –
fejenként 1-1 szelet hátszín, vagy bélszín – ha torkosak vagyunk lehet kettő is
minden szeletre kell számolni 1 szép fej vöröshagymát
só
bors ízlés szerint
a hagyma megszórásához liszt
és zsiradék a sütéshez
Az étel készítésének menete –
A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk és meghintjük törött borssal. Érdemes bőven bánni vele, mert valahogy a jó borsos hús és a sült hagyma különlegesen finom elegyet alkot.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és mindegyiket szép, vékony karikára vágjuk. Nem hagyjuk egyben, hanem szálára szétszedjük – de úgy, hogy ne törjön. Ezután meghintünk minden hagymát egy-egy kanálnyi liszttel. Ettől lesz ropogós a hagymánk.
Ezután a sütéshez egy serpenyőbe nagyjából másfél deci zsiradékot rakunk – azt jól felforrósítjuk, és a hagymát szép ropogósra, pirosra sütjük. Ha már jó, akkor szűrőlapáttal kiszedjük. Egy picit hagyhatunk a serpenyőben, vagy lábasban – belerakjuk a húst, és a hagymás zsiradékban szép pirosra sütjük a húst.
Hamar meg fog sülni, ez a része a marhának gyorsan puhul.
Ha a hús már jó, akkor azokat tálra rakjuk, és rászórjuk a hagymát. Természetesen tányérra is tálalhatjuk – burgonya illik hozzá.
Ha tetszett a hagymás rostélyos recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed! Fotó: Svejk Vendéglő