Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Hagymás bab

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a hagymás bab olasz étel – Bud Spencer hatására. Pedig bizony nekünk, magyaroknak is van hasonló. Persze más fűszerezéssel, más összetétellel, de attól még ugyanaz a neve.

És ha egy ételben van bab, füstölt hús, szalonna – akkor az már rossz nem lehet. Igaz?

Mindenesetre nem kímélő étel az biztos, ha eszik belőle valaki, akkor az egy ideig megérzi a gyomrában. Laktat rendesen, és elnehezít.

A hagymás bab hozzávalói a következők –


fél kg szárazbab – fajtája tőlünk függ
fél kg füstölt hús – a legjobb a tarja
5-10 dkg füstölt szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 paradicsom
mokkáskanálnyi cukor – igen, cukor
fél teáskanálnyi kakukkfű
bors ízlés szerint
só ízlés szerint – kell bele majd rendesen a bab miatt

Az étel elkészítésének módja –

A szalonnát felszeleteljük, csíkozzuk, kockázzuk, és kisütjük. Szalonnapörcöket kiszedjük.

A tarját, vagy füstölt húst felszeleteljük, majd a szalonna zsírján szépen megsütjük. Nyugodtan lehet vastagabb a szelet, nem kell géppel szeleteltetni. A szalonnát apróra kockázzuk és kisütjük a zsírját, majd a tarját felszeleteljük, megborsozzuk, és a szalonna zsírjában mindkét oldalon kisütjük. A só majd később ráér. A majdnem jó tarját félretesszük, addig készítjük a többit.

Míg párolódik, addig megtisztítjuk a hagymát, megmossuk, majd felkarikázzuk a hagymát.

Felöntjük egy kis vízzel, és megpároljuk fedő alatt. Ha már majdnem jó, akkor lesütjük zsírjára, majd rászórjuk a cukrot, és megolvasztjuk benne. Ebbe dobjuk bele a felkarikázott vöröshagymát, s kevergetve pirítjuk. A cukor a zsírban karamellizálódik. Amint pirul, már öntjük is rá a beáztatott babot, s elöntjük kb. egy pohárnyi vízzel.

Ekkor megtisztítjuk a paradicsomot, ha tudjuk, akkor lehúzzuk a héját, kockára vágjuk, a fokhagymát megreszeljük, vagy összenyomjuk és belerakjuk a fővő babhoz a kakukkfűvel együtt.

Ekkor már sózhatjuk, annyira, hogy nagyjából már most is jó legyen az íze, aztán a végén még utána sózzuk, hisz a bab sokat fel fog venni.
Belerakjuk vissza a szeletelt, sütött tarját és addig főzzük takarékon, amíg már minden meg nem puhul.

Tarja helyett, vagy akár mellett – füstölt kolbásszal is el lehet készíteni.
Csípőspaprikával is lehet készíteni.

Ha tetszett a hagymás bab recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed! Fotó: Ligeti K.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük