Habos palacsinta recept

Habos palacsinta recept

A habos palacsinta recept kapóra jött annak idején a konyhában, hisz palacsinta nagyhatalom vagyunk, hetente készítjük. Viszont néha nem árt belőle a változatosság. Egy régi-régi recept segített ebben is.

Többféle módon lehet készíteni, mi a sárgabarack-diós, és a túrós változatot használjuk. És talán ez is a legjobb.

Hogy készül hozzá a palacsinta 100 évvel ezelőtti gazdasszony-módra?

Hozzávalók:

 • 3 db tojás,
 • cukor parányi
 • só 1 késhegynyi,
 • nagyjából 40 dkg liszt
 • 1 liter tej

Elkészítése a következő –


A tojások sárgáját a sót, picurka cukrot, sót, lisztet egy kis tejjel alaposan kikeverünk, mintha nokedlit készítenénk, majd felengedjük tejjel, tovább keverjük, a végén annyi vizet, vagy szódát öntünk hozzá, hogy az palacsinta tészta sűrűségű legyen.

Majdnem…., hisz letesszük picit állni, s addig még magától sűrűsödni fog.


Közben a tojások fehérjét mákszemnyi sóval felverjük habnak, s lazán a palacsinta tésztába forgatjuk (természetesen nyersen).
Ezután pedig már következhet is a sütése.

Habos palacsinta recept előírásai –

 1. Először a túrós változat recept – 1 kg túrót áttörünk, vagy eleve zsírosat vásárolunk. Bár igen, magasabb a zsírtartalma – ehhez viszont biztos nem kell tejfölt adnunk – akkor pedig nagyjából ott vagyunk….
 2. A túróhoz hozzáadunk 6 tojás sárgáját, cukrot – ahogy szeretjük – vaníliát, vagy vaníliáscukrot. Ezeket összekeverjük. A tojások fehérjét felverjük, felét hozzáadjuk a túró keverékhez, lazán beledolgozzuk.
 3. Majd egy tortaformába belerakjuk az első palacsintát, megkenjük a túróval, rá a következőt – s így folytatjuk, míg az összes palacsinta és töltelék el nem fogyott. Utolsó egy palacsinta legyen.
 4. A maradék felvert tojáshabot egy parányi cukorral, és egy fél citrom reszelt héjával kicsit utánaverünk, majd megkenjük vele a tésztát. Berakjuk a sütőbe kb. 120-140 fokon – és szárítjuk a habot rajta.
 5. A diós-lekváros habos palacsintát ugyanígy készítjük, csak túró helyett nyilván sárgabarack lekvárt és cukros diót használunk. (Kevés cukorral dolgozzunk, mert a lekvár épp elég édes)
 6. Ugyanúgy felverjük a 5 tojásfehérjét, felét kikeverjük a cukros dióval. A palacsintákat először a lekvárral kenjük meg, utána pedig cukros-habos diót kenünk el rajta.
  Tetejére sima hab kerül pici cukorral és citromhéjjal, aztán pedig szárítunk rajta 140 fokos sütőben.