
A habcsók torta azért „habcsók”, mert az egész egy hatalmas habos finomság. Pavlova pedig azért, mert a világhírű balettáncosról nevezték el.
Szó szerint hab a „tortalap”, habos a krémje, s a tetejét tejszínhab díszíti – gyümölccsel, vagy stílusosan akár egy habcsókkal, ahogy szerenénk.
Elkészítésének módja – egyáltalán nem meglepetés – nagyon is hasonlít az ilyen-olyan habcsók készítési módjához, elvégre az az alap.
Nem mondom, hogy kevés cukorral jár, ezért nem árt ha a tetején lévő tejszínhabnál kicsit visszaveszünk az édesítésen.
A habcsók torta hozzávalói –
- fél kg cukor
- 2,5 dl víz
- 5 tojás
- zsír a kikenéshez, vagy sütőpapír
Krémhez –
- 2 tojás sárgája
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1 vaniliáscukor, vagy fél vanília kikaparva
- fél liter tej
- 1 kávéskanál zselatin
Elkészítésének módja –
- A cukrot a vízben jó hólyagosra főzzük, és még forrán 5 keményre vert tojásfehérje habba csurgatjuk.
- Gőz fölött csurgatjuk, és utána ott verjük teljesen kemény habbá.
- Előveszünk egy sütőlapot – vagy megzsírozzuk, vagy sütőpapírt rakunk rá, egy a habból két, szép tortalapszerű formát készítünk. Aztán berakjuk a sütőbe alacsony hőfokon – 120-140 fok lehet – és elkezdjük szárítani.
- Ha már szép kérge van, kezd rózsaszínűvé válni, akkor esélyesen elkészült, de ne vegyük ki azonnal a sütőből, várjunk pár percet, ám résnyire, néhány ujjnyira nyissuk ki a sütőt.
- Aztán kivesszük, és hagyjuk hűlni.
- Ha kihűlt – az alábbi tortakrémmel töltjük meg.
- A 2 tojássárgáját jó habosra keverjük 15 dkg cukorral, a liszttel, és a vaniliával. Hozzáadjuk a fél liter tejet is, aztán főz fölött ezt is sűrűre főzzük.
- Hagyjuk kihűlni, majd ha ez megtörtént, akkor egy pici vízben feloldjuk a zselatint, és hozzákeverjük a tortakrémhez.
- Alulra lap kerül, arra a krém, megint lap, majd a tejszínhab. Tetejére pedig mi döntjük el, hogy habcsókot rakunk, vagy gyümölcsöt, esetleg mással díszítjük.
A torta tetejére kerülő tejszínhab hozzávalói a következők –
- 3 dl 30 százalékos tejszín
- 10 dkg cukor
- picurka só
Elkészítési módja –
- A tejszínt és a habüstöt is lehűtjük, mert így tudunk szép habot verni.
- Ha már elég hideg mindkettő, akkor a tejszínt beleöntjük a habüstbe, és elkezdjük verni.
- Amikor már nagyjából összeállt, kezd habhoz hasonlítani, akkor hozzáaduk a porcukrot, és a sót is. Innentől teljes erőbedobással verjük a habot (természetesen használhatunk elektromos habverőt is).
- Ha szép tartása van, akkor el is készült. Nem kell túl sokáig verni, mert nem több lesz belőle, hanem vaj…
- A torta tetejére kenjük a masszát, és már el is készült a tortánk. Tetejét habcsókkal, vagy apró gyümölcsökkel díszíthetjük.