Gyuvecs – rakott lecsó

Gyuvecs - szerb, sült, rakott lecsó

A gyuvecs szerb, sült-rakott lecsó. Hasonlít a mi lecsónkhoz, mégis nagyon-nagyon különböző. Már csak azért is, mert hús is van benne.

No meg tejföl, és minden kicsit másképp – ám a végeredmény…. Felveszi a versenyt bármelyik étellel…

A gyuvecs hozzávalói a következők –

Az arányok elég változóak. Itt is érvényes – ahány ház, annyi szokás – ez most egy idős, szerb asszony receptje –

  • 1/2 kg paradicson
  • 1 kg zöldpaprika
  • 20 dkg hagyma
  • 1 kg krumpli
  • 15 dkg rizs
  • tejföl a tetejére,
  • 1-2 kanál zsír alá
  • sertésoldalas, vagy jó, húsos-zsíros tarja legalább fél kiló csont nélkül számolva
  • só,
  • bors
  • esetleges fűszerek

Az étel készítésének menete –

  1. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, vékony karikákra szeljük. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, majd a hagymával együtt karikára vágjuk.
  2. A rizst és a krumplit nem kell előfőzni, a párolódás során meg fog puhulni, ha tényleg vékony szeletekre vágtuk a krumplit.
  3. Egy tepsit vagy tűzálló tálat kizsírozunk, rárakjuk a karikára vágott hagymát (1-2 fejet), erre egy réteg felkarikázott paradicsom és zöldpaprika, majd külön réteg rizs és krumpli kerül.
  4. Lehet csak rizsből vagy csak burgonyából készíteni, teljesen egyéni, ízléstől függ. Közben sózzuk, ha szeretjük borsozzuk is.
  5. Rájuk újra paradicsom, paprika réteg, majd újra rizs és krumpli fűszerezés közben. S ezt addig folytatjuk, míg az alapanyagokból tart.
  6. Ügyeljünk arra, hogy a tetején feltétlenül paradicsom és paprika legyen.
  7. Ekkor egy pohár tejfölt felét elosztjuk a tetején, és betesszük a sütőbe.
  8. Közben a húst lefedve edényben, vagy kuktában kevés vízzel, fűszerezve megpároljuk, majd enyhén zsírjára sütjük.
  9. Amikor a tepsi tetején pirulni kezd a paprika és a paradicsom, rárakom a húsokat, és a tejföl másik felével meglocsoljuk.
  10. Addig sütjük, amíg a hús szép pirosra sül. Ha a tetejére krumplit rakunk, akkor előtte picurkát pároljuk meg, csak harmadfőzésig, s úgy rakjuk a többi dolog tetejére.