
A gyuvecs szerb, sült-rakott lecsó. Hasonlít a mi lecsónkhoz, mégis nagyon-nagyon különböző. Már csak azért is, mert hús is van benne.
No meg tejföl, és minden kicsit másképp – ám a végeredmény…. Felveszi a versenyt bármelyik étellel…
A gyuvecs hozzávalói a következők –
Az arányok elég változóak. Itt is érvényes – ahány ház, annyi szokás – ez most egy idős, szerb asszony receptje –
- 1/2 kg paradicson
- 1 kg zöldpaprika
- 20 dkg hagyma
- 1 kg krumpli
- 15 dkg rizs
- tejföl a tetejére,
- 1-2 kanál zsír alá
- sertésoldalas, vagy jó, húsos-zsíros tarja legalább fél kiló csont nélkül számolva
- só,
- bors
- esetleges fűszerek
Az étel készítésének menete –
- A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, vékony karikákra szeljük. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, majd a hagymával együtt karikára vágjuk.
- A rizst és a krumplit nem kell előfőzni, a párolódás során meg fog puhulni, ha tényleg vékony szeletekre vágtuk a krumplit.
- Egy tepsit vagy tűzálló tálat kizsírozunk, rárakjuk a karikára vágott hagymát (1-2 fejet), erre egy réteg felkarikázott paradicsom és zöldpaprika, majd külön réteg rizs és krumpli kerül.
- Lehet csak rizsből vagy csak burgonyából készíteni, teljesen egyéni, ízléstől függ. Közben sózzuk, ha szeretjük borsozzuk is.
- Rájuk újra paradicsom, paprika réteg, majd újra rizs és krumpli fűszerezés közben. S ezt addig folytatjuk, míg az alapanyagokból tart.
- Ügyeljünk arra, hogy a tetején feltétlenül paradicsom és paprika legyen.
- Ekkor egy pohár tejfölt felét elosztjuk a tetején, és betesszük a sütőbe.
- Közben a húst lefedve edényben, vagy kuktában kevés vízzel, fűszerezve megpároljuk, majd enyhén zsírjára sütjük.
- Amikor a tepsi tetején pirulni kezd a paprika és a paradicsom, rárakom a húsokat, és a tejföl másik felével meglocsoljuk.
- Addig sütjük, amíg a hús szép pirosra sül. Ha a tetejére krumplit rakunk, akkor előtte picurkát pároljuk meg, csak harmadfőzésig, s úgy rakjuk a többi dolog tetejére.