2024-05-27

Gyümölcsök gyógyhatásai I. – almától-citromig

gyümölcsök gyógyhatásai

A gyümölcsök gyógyhatásai meglepőek, talán legnagyobb segítségeink szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez. A gyümölcsöket úgy tartjuk számon, mint egészségünk fő pilléreit – és ez bizony nem véletlen.

De melyik gyümölcs mit tehet értünk, s mit tehetünk mi fogyasztásukkal fittségünkért? Sorozatunk első részében az alma, ananász, banán, birsalma és citrom jótékony hatásait tárgyaljuk ki.

Gyümölcsök gyógyhatásai – alma – ananász-banán-birsalma-citrom

Alma – melyről még a mondás is azt tartja, hogy napi egy, és az orvost távol tartja – egyik legtökéletesebb gyümölcsünk. Ha egyáltalán lehet ilyet mondani.

Nagyjából tizede gyümölcscukor, 10 dkg alma 80 kalóriát tartalmaz, tehát a fogyókúrába is belefér.

alma – Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz.C-, A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Pektin (mely egy vízoldékony rostanyag) jó hatással van az emésztésre, a bélflórára, koleszterin szintet csökkent, és kálium tartalmánál fogva a magas vérnyomásra is jó hatással van. Lassítja, hatékonyabbá teszi a szívverést, és még vízhajtó hatása is van. Az almát a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Na de milyen hatása lehet az ananásznak?

Ananász – magas A, B, C-vitamin tartalma, emellett tartalmaz folsavat, káliumot, gyümölcssavat, és sok-sok rostot. Folsavtartalma nagy segítséget nyújt a vérképző szervek helyes működésében.

Tartalmaz egy olyan enzimet (bromelin), mely nélkülözhetetlen a fehérje emésztésben, zsírégetésben. Ez utóbbi hatása miatt kedvelt gyümölcse a fogyókúrázóknak. Viszont jó tudni, hogy ez az anyag csak a friss gyümölcsben található meg.

Ha valaki rendszeresen fogyaszt ananászt, akkor vére savtartalma csökkenni fog. Kifejezetten hasznos gyümölcs emésztési zavarokra.

Ez a gyümölcs erősíti immunrendszerünk, ezáltal a betegségekkel szemben ellenállóbbak leszünk. Nagyon jó hatású gyomorbántalmak esetén, ráadásul nagyban hozzájárul a méreganyagok szervezetből való kiürüléséhez.

A banán egy szuper gyümölcs – tisztában vagy vele, hogy mire jó?

Banán – rendkívül kalóriadús gyümölcs, ezért ha hirtelen kell valami energiapótlás, akkor kifejezetten jó választás – sajnos cukorbetegek esetében nem, nekik inkább kerülni kell. Ha valaki viszont lázas beteg, étvágytalan, vagy lefogyott túlságosan, akkor ezzel a gyümölccsel javítani lehet állapotán.

Mivel sok káliumot és magnéziumot tartalmaz, ezért jó az idegrendszerre, a várnyomásra, és ezzel összefüggésben a szívünk is hálás lesz érte. Ráadásul a kálium még a csontjainknak is jót tesz. Ráadásul ellensúlyozza a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget is.

Mivel a banán gyomorsav lekötő hatással bír – véd a gyomorfekélytől. De nem csak leköti a savat, hanem a gyomor nyálkahártyáját vastagítja, ezáltal véd a túlzott gyomorsavtól.

Gyomorrontás utáni enyhe kiszáradáskor fogyasztása segít helyreállítani a káliumegyensúlyt. Ráadásul sok benne a pektin, ami egyfajta vízben oldódó rost, székrekedés esetén határozottan ajánlott.

Érdekes tulajdonsága, hogy egy alkotó eleme egyfajta probiotikumként működik, segít a jótékony baktériumok szaporodásában, s ugyanakkor a káros baktériumokkal szemben segít a védekezésben.

Ugyanez az anyag az emésztésünkre is jó hatással van, jobban tudjuk általa hasznosítani a tápanyagokat.

És ha hozzáadjuk még, hogy a banánban olyan rövid láncú zsíros savak találhatók, amik szintén segítik a tápanyag felszívódást, akkor nyilvánvalóvá válhat, hogy rendszeres fogyasztása kívánatos.

Antioxidánsokat is tartalmaz, mely a fertőzésekkel szembeni védekezést segíti.

S ha már belsőleg segít – miért ne tenné ezt kedélyünkkel is. Egyfajta hangulatjavító összetevőt is tartalmaz, melynek Triptofán a neve.

Ha kimerültnek érezzük magunkat, hirtelen energiára van szükségünk, akkor erre ez a gyümölcs kiválóan alkalmas, hisz cukortartalma magas.

Savanykás, fanyar, alig fogyasztjuk, pedig nem csak a kompótja és a sajtja jó

Birsalma

A birsalma magas pektintartalmú – tehát jó az emésztőrendszernek, hasznos bélgyulladásra.

Ugyanakkor ez a gyümölcs ami jót tesz a vércukor- és még koleszterinszintünknek is. Cukortartalma alacsony, s mivel jó nyákoldó hatású, ezért hasznos légúti hurutok esetében.

Emésztésünket segíti, de ugyanakkor a méregtelenítési folyamatokra is jó hatással van. Immunrendszerünket turbózza.

Egykor a magját köhögéscsillapítónak használták – nyilván nyákoldó tulajdonsága miatt.

Készítenek belőle aranyér kezelésére használatos krémet is. Tartalmaz egy sor B-vitamint, valamit A-, és E-vitamin is megtalálható benne, és olyan ásványi anyagok, mint a vas, kálium, foszfor, vagy a réz.

Ha a gyümölcsök gyógyhatásai a téma, akkor nem mehetünk el a citrom mellett –

Citrom – A citrom a fehérvérsejtek képződését elősegíti elő , és a vírus elleni anyagokat termelő immunsejteket védi. Antioxidáns, így a káros szabadgyökök megkötésével szintén hasznos egészségünk védelmében. Sajnos az ember szervezete nem képes önállóan előállítani, ezért rendszeresen pótolnia kell.

Mivel tartalmaz folsavat, ezért – bár kis mértékben – akut érkatasztrófa kivédésében is segít valamelyest. Szívvédő tulajdonsággal is rendelkezik, esélyesen antioxidáns tulajdonságai miatt. Ezen kívül szerepe lehet az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is.

A citrom, és unokatesója a lime hasznos lehet a vesekövesség gátlásában, sőt az esetlegesen kialakult kövek bontásában is szerepe lehet.

Mivel magas folsavtartalma, ezért terhesség esetén is javasolt fogyasztása, hisz segíti a gerinc lezáró folyamatokat. Persze meg kell jegyezni itt, hogy a folsav olyan anyag, ami kivételesen mesterségesen előállított étrendkiegészítőkből jobb eséllyel szívódik fel, ám azért természetes fogyasztása sem haszontalan.

Egyébként a citrom leve nyugtatja a gyulladt torkot, és kiváló szer elhúzódó csuklás elállítására. Régen főleg kisgyermekeknél használták.

A citromlé gyorsítja az emésztést, jó hatással van a gyomor egészségére. Segíti egyes megfázásos betegségek megelőzését (vírusos) A gyümölcs vértisztító hatású, hasznos az érrendszernek.

Van némi bélféregírtó hatása, és jó a puffadás kezelésére.

Azt mindenki tudja, hogy már látványa is fokozza a nyálelválasztás, viszont ezáltal csökkenteni lehet a szomjúságérzetet, ami főleg olyan betegségeknél hasznos, ahol az orvos alacsony vízfogyasztást ír elő, vagy a beteg képtelen a normál folyadékbevitelre. Ráadásul ha csillapíthatatlan a szomjúságunk még akkor is hasznos, ugyanis a szervetlen sókat eltávolítja a szervezetből.

Hihetetlen, de a citromlé olyan betegségek kórokozóját is elpusztítja, mint a kolera, diftéria, vagy tífusz. Ugyanakkor kiváló bőrregeneráló, a fejbőrt is erősíti, sőt a rajta található hajhagymákat is, és még korpásodás ellen is hatásos. Sőt – van aki kopaszodás ellen használja – megelőzésként.

Érdekesség, hogy a citrom héja is sok tápanyagot tartalmaz – ám ennek fogyasztását csak kezeletlen formában ajánljuk.

Következő, holnapi részünkben a cseresznye, csipkebogyó, cukordinnye, datolya, egres jótékony hatásait tárgyaljuk ki.

Fotó: Pixabay