2024-03-29

Gyümölcsleves recept

Gyümölcsleves recept

A gyümölcsleves nagyon hálás recept – ugyanis a lényeg az alap, és mi módosíthatunk rajta bármit – ízlésünknek megfelelően.

Készíthetjük télen-nyáron, hisz manapság már nem csak friss gyümölcsből, vagy befőttből, de mélyhűtött finomságokból is „összeüthetjük”.

Viszonylag sokféle elkészítési módja ismert, most a talán legegyszerűbbet, a habarásost ismertetjük.

Ha valaki szereti a déligyümölcsöket, akár azzal is kísérletezhet. Egy-egy hazai alapanyagokból készült gyümölcslevest egy kanálnyi valódi, szatmári szilvalekvár is megbolondíthat.

Milyen alapanyagok szükségesek a gyümölcsleves elkészítéséhez?

Összességében nagyjából egy kiló mindenféle gyümölcs – lehet alma, körte, szilva, eper, barack, szeder, málna, meggy, cseresznye – ami kezünk ügyébe kerül, és szeretjük. Nagyon finom a körteleves, almaleves, szilvaleves is önmagában, ám a vegyes gyümölcsleves kifejezetten izgalmas, és mennyei eledel.

  • 2-3 evőkanálnyi liszt
  • 2 dl tejföl
  • 4 dl tej
  • cukor
  • pici só,
  • fél citrom reszelt héja, vagy egy-két karika citromszelet
  • 1 vaníliáscukor
  • egy kávéskanálnyi őrölt fahéj

(Sűrítéshez használhatunk vaníliás, gyümölcsös, vagy puncsos pudingport. Cukrot abba rakjuk, felhígítjuk, kikavarjuk pici tejjel, hozzáöntjük a többi tejhez ami a leveshez kell, hozzákavarjuk a tejfölt – aztán a felforralt levesbe öntjük állandó kavarás mellett)

A leves összeállítása a következő módon történik

  1. 1-1,2 liter vizet felforralunk. A lisztet elkeverjük 1 dl hideg vízzel, a tejjel, a tejföllel és állandó keverés közben a jövő vízbe szűrjük, majd hozzáadjuk az előkészített (meghámozott, kimagozott, kisebb darabokra vágott, vagy pusztán megmosott és megtisztított) gyümölcsöt.
  2. Hozzáadunk még csipetnyi sót, az ízesítő citromhéjat, vagy citromkarikát, adhatunk bele még vaníliáscukrot, fahéj szinte kötelező. Ízlés szerint cukrozzuk és néhány percnyi forralás után már tálalhatjuk is…
  3. Ellenben a gyümölcsleves hidegen az igazi. Ha megfőtt vízre tesszük, aztán ha már csak langyoskás – mehet a hűtőbe.
  4. A gyümölcsleveseket tojással is sűríthetjük lisztes habarás helyett. Ekkor az előkészített gyümölcsöt annyi cukros vízben, amennyi levesre szükségünk lesz pár percig forraljuk, hozzáadjuk az ízesítő fűszert, gyengén sózzuk.
  5. Egy kg gyümölcshöz 4 tojás sárgáját elkeverjük 1 dl tejföllel vagy tejszínnel és a forró levesbe keverjük, de tovább már nem forraljuk, mert a tejföl kicsapódik, a tojás meg összefut.