
A gyümölcsleves nagyon hálás recept – ugyanis a lényeg az alap, és mi módosíthatunk rajta bármit – ízlésünknek megfelelően.
Készíthetjük télen-nyáron, hisz manapság már nem csak friss gyümölcsből, vagy befőttből, de mélyhűtött finomságokból is „összeüthetjük”.
Viszonylag sokféle elkészítési módja ismert, most a talán legegyszerűbbet, a habarásost ismertetjük.
Ha valaki szereti a déligyümölcsöket, akár azzal is kísérletezhet. Egy-egy hazai alapanyagokból készült gyümölcslevest egy kanálnyi valódi, szatmári szilvalekvár is megbolondíthat.
Milyen alapanyagok szükségesek a gyümölcsleves elkészítéséhez?
Összességében nagyjából egy kiló mindenféle gyümölcs – lehet alma, körte, szilva, eper, barack, szeder, málna, meggy, cseresznye – ami kezünk ügyébe kerül, és szeretjük. Nagyon finom a körteleves, almaleves, szilvaleves is önmagában, ám a vegyes gyümölcsleves kifejezetten izgalmas, és mennyei eledel.
- 2-3 evőkanálnyi liszt
- 2 dl tejföl
- 4 dl tej
- cukor
- pici só,
- fél citrom reszelt héja, vagy egy-két karika citromszelet
- 1 vaníliáscukor
- egy kávéskanálnyi őrölt fahéj
(Sűrítéshez használhatunk vaníliás, gyümölcsös, vagy puncsos pudingport. Cukrot abba rakjuk, felhígítjuk, kikavarjuk pici tejjel, hozzáöntjük a többi tejhez ami a leveshez kell, hozzákavarjuk a tejfölt – aztán a felforralt levesbe öntjük állandó kavarás mellett)
A leves összeállítása a következő módon történik
- 1-1,2 liter vizet felforralunk. A lisztet elkeverjük 1 dl hideg vízzel, a tejjel, a tejföllel és állandó keverés közben a jövő vízbe szűrjük, majd hozzáadjuk az előkészített (meghámozott, kimagozott, kisebb darabokra vágott, vagy pusztán megmosott és megtisztított) gyümölcsöt.
- Hozzáadunk még csipetnyi sót, az ízesítő citromhéjat, vagy citromkarikát, adhatunk bele még vaníliáscukrot, fahéj szinte kötelező. Ízlés szerint cukrozzuk és néhány percnyi forralás után már tálalhatjuk is…
- Ellenben a gyümölcsleves hidegen az igazi. Ha megfőtt vízre tesszük, aztán ha már csak langyoskás – mehet a hűtőbe.
- A gyümölcsleveseket tojással is sűríthetjük lisztes habarás helyett. Ekkor az előkészített gyümölcsöt annyi cukros vízben, amennyi levesre szükségünk lesz pár percig forraljuk, hozzáadjuk az ízesítő fűszert, gyengén sózzuk.
- Egy kg gyümölcshöz 4 tojás sárgáját elkeverjük 1 dl tejföllel vagy tejszínnel és a forró levesbe keverjük, de tovább már nem forraljuk, mert a tejföl kicsapódik, a tojás meg összefut.