2024-02-23

Gyümölcskenyér mandulásan

Gyümölcskenyér sütemény

A gyümölcskenyér – főleg kicsit mandulásan egy igazi ünnepi csemege. Ha egy kis csokoládéval bevonjuk – vagy netán marcipánnal, akkor a legünnepibb asztalra is oda lehet tenni, és vékony szeletekben is valami fantasztikus…kiadós sütemény.

Hozzávalók:

  • 10 dkg normál margarin
  • 3 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citromnak a reszelt héja
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg tisztított mandula
  • 5-6 dkg mazsola
  • ugyanannyi kandírozott citrom,vagy narancshéj
  • bármilyen aszalvány ami otthon van
  • kikenéshez liszt és margarin,vagy olaj

A gyümölcskenyér elkészítése:

Először megtisztítjuk a mandulát, leszedjük forró vízbe mártá után a belső héját, aztán pedig vékonya feldaraboljuk, egy kicsit átpirítjuk edényben, serpenyőben.


A tojás sárgáját, fehérjét külön használjuk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, aztán mikor már kifehéredett szinte, akkor adhatjuk hozzá a lágy margarint, majd a citromnak a héját is.


A lisztet összevegyítjük a sütőporral, mehetnek bele a manduladarabok, mazsola mosás után, a kandírozott gyümölcshéj, a felaprózott aszalt gyümölcsök. Van, aki apróra darabolt csokoládét is rak bele, nagyon finom. Összekeverjük


Felverjük a tojásfehérjét, hogy kemény legyen. Aztán apránként adjuk a tojás sárgájához, közben adagoljuk a lisztes-gyümölcsös keveréket is.

A tojáshabot nem keverjük bele, hanem átforgatjuk. 
A kikent, liszttel szórt őzgerincbe rakjuk, elsimítjuk, és előmelegített sütőben nagyjából negyven perc alatt 180 fokon megsütjük. Végén ellenőrizzük, hogy jó-e. 


Ha nincs őzgerincforma, akkor akár tepsiben is süthető, tepsi méretéhez igazodva változtatva az adagot. Olyanba, amiben piskótát szoktunk készíteni dupla mennyiség kell. Tetejét akár marcipánnal is végigkenhetjük.

Igazán finom, ünnepi sütemény – de nem csak ünnepnapokra.


Fotó: Youtube/Ízőrzők

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*