Gyors rétes recept

gyors rétes recept

Nem véletlen, hogy gyors rétes a neve – lényegesen gyorsabban elkészíthető, mint közismert társa, ráadásul a végeredmény szinte azonos lesz.

Mindenesetre, aki nem tudja, hogy nem valódi rétessel van dolga, az biztos, hogy magától nem jön rá. Maga a tészta omlik, porlik, finom, időt is megtakaríthatunk vele, akkor pedig érdemes a kipróbálásra.

A gyors rétes hozzávalói a következők –

  • 8 kanál liszt
  • 2-3 dkg élesztő
  • 1 kanál zsír
  • 1 tojás sárgája
  • 6 kanál liszt
  • 10 dkg zsír

töltelékhez:

  • 1 tojás
  • 1 pohár tejföl
  • legalább 1/2 kg tehéntúró
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 mazsola
  • 20 dkg kristálycukor

De persze elkészíthető minden olyan töltelékkel, amit amúgy réteshez – is – használunk

Teteje megkenésére tejföl cukrosan

A tésztaféle összeállításának módja a következő –

  1. A tejben felkavarjuk az élesztőt. Nem szükséges futtatni, ennyi is pont elég. Most a 8 kanál lisztet, a feloldott élesztőt ,
  2. bő kanál zsírt, egy tojás sárgáját kis sóval jól összedolgozunk és kinyújtunk. Arra vigyázzunk, hogy a tészta szép sima legyen.
  3. 6 kanál lisztet, 10 deka zsírt külön összegyúrunk, összedolgozunk – utána az előbbi már kinyújtott tésztára rákenjük, összehajtogatjuk, mint a laskatésztát és kettévágjuk.
  4. Egyik felét kinyújtva megszórjuk prézlivel, aztán rárakjuk a tölteléket, majd felsodorjuk óvatosan, de nem túl vastagra.
  5. Ezután a másik felét is megtöltjük. Töltelékként a tojással, tejföllel, cukorral jól felkavarjuk a túrót, de bármilyen más – réteshez használt tölteléket is használhatunk.
  6. Cukros tejföllel megkenjük. Lassú tűznél világosra sütjük, porcukorral beszórjuk és melegen felvágjuk.
  7. Tölthetjük úgy is, hogy két lapot készítünk. Egyiket belerakjuk a tepsi aljába, majd megszórjuk prézlivel. Erre megy a töltelék.
  8. Ezután a másik lappal lefedjük a tölteléket, oldalát lenyomkodjuk, cukros tejföllel megkenjük, aztán lassú tűznél szép világosra sütjük.