2024-05-27

Gyors leveles tészta

Gyors leveles tészta

A vajas tészta nagyon finom, leveles formája ugyancsak, ám elkészítése hosszadalmas. Ha rövidíteni akarjuk a folyamatot, nem árt egy gyors leveles tészta recept.

Meg aztán nem mindig van az embernek kedve órákat tölteni a konyhában, nyújtani-hajtogatni-nyújtani hajtogatni, hidegre rakni, számolgatni – mikor lehet már végre tölteni.

Ez a fajta tészta azért is jó, mert mindazokat a süteményeket elkészíthetjük belőle, amit a hagyományos leveles tésztából. És ugyanolyan finom lesz, hisz az se mindegy…

Lényeges, hogy az alapanyagok ez esetben is hidegek legyen, és a konyhában se legyen igazi konyhameleg.


Gyors leveles tészta hozzávalói:

  • 60 dkg liszt
  • 4 dl tejföl
  • 1/2 kg margarin
  • csipetnyi só
  • 2 egész tojás
  • 1 tojásnak a sárgája

A tészta összeállításának módja:

 Fél kg lisztet a tojásokkal, a tojás sárgájával és a tejföllel rétestészta keménységű anyaggá gyúrunk, amit aztán alaposan kidolgozunk.

Ha már szép sima a tésztánk, akkor lerakjuk pihenni egy negyedórára. Legjobb erre a célra a hűtő.

Közben a margarint a maradék liszttel jól kikeverjük, aztán azt is berakjuk a hűtőbe kicsit dermedni.

A tésztát aztán lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és megkenjük a lisztes margarinnal. Ha ezzel megvagyunk, akkor feltekerjük mint a bejglit szoktuk.

A tetejét végignyomkodjuk, aztán jobb oldalról középre hajtjuk, majd a baloldalt is visszahajtjuk.

Ekkor újra lenyomkodjuk a tetejét, és lerakjuk hidegre pihenni kicsit.

Egy félóra múlva már nyugodtan használhatjuk.

Mivel jól fagyasztható – készítsünk belőle nagyobb mennyiséget, mert jó az, ha csak elő kell kapni az alapanyagot, és már tölthető is – olvadás után persze.

Töltése ugyanúgy történik, mint a hagyományos leveles tésztának, sütése pedig forró sütőt igényel, mint minden zsíros tészta.

Apropó zsír – margarin helyett természetesen vajjal is készíthető, de akár zsírral is, viszont akkor ötödével kevesebb zsírt használjunk.