2024-02-23

Gyors almafánk recept

Van almás palacsinta – miért ne lehetne almafánk is. Alma, fahéj, cukor – karöltve járnak, tökéletes elegyet alkotnak.

Hozzávalók: 

  • 2 dl ej
  • 1 teáskanálnyi cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 3/4 kg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csapott evőkanálnyi só,
  • 4 tojásnak a sárgája
  • 1/2 dl olaj, 
  • 1-2 dl tej a dagasztáshoz
  • 1 vaníliás cukor
  • 5-6 db alma
  • 1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
  • a sütéshez olaj
  • megszóráshoz porcukor és fahéj

Az almafánk elkészítése:


Az alapanyagok langyosak legyenek, ez fontos. A tejbe belerakjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. 

 
Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleöntjük a felfutott élesztőt, cukrot, sót, tojások sárgáját, és még a vaníliás cukrot, és tej adagolásával bedagasztjuk a tésztát. 


Jó, ha dagasztás közben hozzáadunk egy kis olajat is, így sütés közben nem fog felszívni magába zsiradékot. Jó alaposan kidolgozzuk, lehetőleg fakanállal. 


Aztán az almákat megmossuk, levágjuk a héjat, majd lereszeljük a nagyfokú reszelőn. 


Jó alaposan kinyomjuk a levét – kiváló üdítő lesz belőle, és a lereszelt, kinyomkodott almát belekeverjük a tésztába.  Adjunk hozzá egy kis fahéjat megint. 


Ha már szép a tészta, akkor lerakjuk kicsit pihenni.


Közben felmelegítjük az olajat, és amikor már megkelt duplájára a tészta, akkor  olajba mártott kanállal szaggatjuk a forró olajjal. Mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük, és papírtörlőre szedjük, majd még melegen fahéjas porcukorba forgatjuk, vagy megszórjuk vele.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*