2024-05-27

Gyógyító húsleves – nagyanyáink titka

Húsleves gyógyító ereje - nagyanyáink titka

Nagyanyáink tudták, hogy a gyógyító húsleves sok rosszullét, betegség esetében segítségükre lehet. Gyengeségnél, lábadozóknál biztos.

És persze használták akkor is, ha valakinek gyomorbántalma volt, s ha már lúd, legyen kövér…

Ha fejfájás gyötörte, tüszkölt-prüszkölt-köhögött, megfázott valahol akkor is esélyesen ezt főztek neki, legalább jól felmelegíti. Ez esetben még egy kis csípőspaprikával is megbolondították.

Mindenki emlékszik még Gergőre a Kincskereső kisködmönből – akit betegségéből felépülve épp galamblevessel traktálna az édesanyja…. (sorozat)

Mára valahogy feledésbe merült a gyógyító húsleves.

Azok közül is a csirkéből, galambból készült leveseket részesítették előnyben.Azért ezt, mert husa gyenge, könnyű emészteni, nem terheli le úgy a gyomrot, mint egy marha leves, viszont sok benne a tápanyag. 

Meg hát minden torokfájásra, megfázásra csak nem vághattak borjút…viszont a csibe az év nagy részében kéznél volt…

Ráadásul ez egy olyan illatos, étvágygerjesztő étel, amivel egy legyengült, evésre nem igazán gondoló ember is könnyebben megbirkózik.

Úgyhogy, ha valaki ágynak esett, akkor Mama szépen előhozott mindenféle zöldséget. Répát, petrezselymet, zellert, karalábét, burgonyát, hagymát, s ami még volt a kertben, vagy a kamrában, pincében.

Aztán irány a baromfiudvar, és egy kiskakas, vagy ha már nem volt vágni való, akkor nehéz szívvel egy öreg tyúk volt az áldozat.

Lett belőle hagymás vér – nyilván azt nem a beteg fogyasztotta, de olyan is volt, hogy a megdermedt vért is megfőzték óvatosan a levesben.

hozott elő zöldséget – ami csak volt a háznál. Répa, petrezselyem, zeller, karalábé, krumpli, hagyma, ha volt paprika, paradicsom. 

Fogott egy-két csibét, vagy gyengébb jércét, levágta, csinált hagymás vért is, vagy ha nem kellett épp senkinek, akkor megdermedve majd beletette a vért is a levesbe.

A macskák is jól jártak – degeszre falatozták magukat a belsőségek egy részével… , a családnak is volt mit ennie, hisz az egész levest nem fogyaszthatta el a beteg sem. Amúgy is, levest akkoriban az aprólékból főztek.

Érdekesség, hogy a húsleves, melyben egy kis csont is fő – jó fűszeresen kiváló megfázásra, és gyulladásos folyamatokra is jó hatással van. Ez annyira igaz, hogy az orvostudomány is igazolta.

De egykor a tapasztalat volt a lényeg. Tudták, hogy ezt az ételt, akár – a levét – inni is lehet, a leggyengébb beteget is lehet traktálni vele. És a lassú főzés miatt nélkülözhetetlen tápanyagokhoz juthat.

Meg aztán – mivel kellemesen ízletes volt – általában a betegek is jóízűen fogyasztották, s akkor már nagy baj nem lehet.

Receptjét megtalálhatod ezen a linken.