Gyermekkorunk töpörtyűs pogácsája

Gyermekkorunk töpörtyűs pogácsája

Majd mindenkinek van emléke gyermekkorunk töpörtyűs pogácsája ízéről, állagáról. Általában egy kifejezetten fűszeres, foszlós finomságra emlékszünk.

Erőteljesen borsos volt, nem fukarkodtak a sóval sem, és rétegenként lebontható volt az egész pogácsa.

Mellette pedig határozottan érződött tepertős volta.

Sok recept kering a neten, ha valakinek nincs fix családi – anyáról leányra szálló – receptje, akkor nem egy könnyű választani közülük – ráadásul még az sem biztos, hogy valóban olyanra sikeredik, mint amiről álmodott.

A mai receptek óvatoskodnak sóval-borssal….

Ha ezt az ajánlást követi valaki( Kolozsvári Puskás Sándor, – Népújság) akkor jutalma egy határozottan fűszeres, tepertős sörkorcsolya lesz.

Gyermekkorunk töpörtyűs pogácsája elkészítéséhez az alábbi hozzávalók szükségesek –

  • 1 kg finomliszt,
  • 5 dkg élesztő,
  • 4 tojás,
  • 1 dl bor,
  • 1 dl tej,
  • 2 ek. zsír,
  • 1/2 kg tepertő,
  • só,
  • esetleg víz,
  • 1 evőkanál törött bors

A tészta összeállítása a következő módon történik

  1. Elkészítés: az élesztőt a tejben feloldjuk, a lisztből, 2 tojástól, zsírból, borból, élesztős tejből tésztát keverünk egy tálban, majd egy kevés
    sót is szórunk bele, és jól eldolgozzuk.
  2. Lehetőleg se túl kemény, se túl lágy ne legyen – majd deszkán kinyújtjuk kisujjnyi vastagságúra.
  3. A tepertőt ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, és rákenjük a kinyújtott tésztára. Elkezdjük hajtogatni, balról, jobbról, alulról, felülről, majd
    pihentetjük egy félórát – hideg helyen.
  4. Aztán megint kinyújtjuk és ugyanúgy hajtogatjuk, mint előzőleg. Ismét pihentetés jön.
  5. Majd harmadszor is kinyújtjuk és hajtogatjuk, aztán nyújtjuk de már vastagabbra (2,5 cm-re). Aztán egy pohárral vagy fém pogácsaszaggatóval kivágjuk, kizsírozott tepsibe rakjuk. (elvileg zsírozni nem fontos, hisz maga a tészta is elég zsíros) Tetejét beirdaljuk.
  6. Felverünk 2 tojást és egy ecsettel (régen tollal) bekenjük a tetejét. Langyos helyen kelesztjük még 1/2 órát, majd újra bekenjük tojással.
  7. Közben előmelegítjük a sütőt. Közepes hőmérsékleten betesszük az első tepsi tésztát, de 15-20 percig nem nyitjuk ki a sütő ajtaját. Ha nem pirul egyenletesen, akkor vegyük ki a sütőt, és fordítsuk meg. Külsejét tegyük befele. Süssük így is vagy 10 percet. Majd látjuk, hogy halad.

    Kiszedjük és tálakra tesszük, hagyjuk kihűlni . Nem jó a pocaknak melegen kóstolgatni…
  8. Kitűnő sör- és borkorcsolya.

Fotó: Wikipédia Top Budapest – részlet