
A gyergyói burgonya alapvetően egy krumpliétel, amit lehetőleg tejszínnel, és juhsajttal teszünk laktatóbbá. Viszonylag könnyű étel, s bár hús nincs benne, mégis laktató.
A sajt és a tejszín ugyan nem olcsó, de a tejszínből jó jelen esetben a főző verzió is, a sajtot pedig pótolhatjuk otthon megtalálható bármilyen sajtból – feltéve, ha íze elég erőteljes.
Amúgy ha a trappistát kivesszük a csomagolásából, és egy kistányéron a hűtőben megszárítjuk egy-két hét alatt – lényegesen erőteljesebb ízű lesz, mint eredetileg. Egy ebéd mindenképp eltelik ezzel a burgonya étellel.
A gyergyói burgonya hozzávalói a következők
- 1/2 l tej
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- só
- bors
- 1 kg krumpli
- ízlés szerint markáns ízű sajt, legalább 15 dkg (legjobb a juhsajt)
Elkészítési módja a következő
- A tejet a vajjal, tejszínnel, fűszerekkel felforraljuk, majd a burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, és belereszeljük a vajas-tejszínes tejbe, és fél órán keresztül nagyon takarékon főzzük.
- Lényegében pároljuk. Természetesen gyakori kevergetés mellett, hogy le ne süljön.
- Ezután egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, ha valaki szereti a fokhagymát, akkor akár azzal is bedörzsölheti(igen, a tálat belülről), de az eredeti receptben ez nincs.
- Beleöntjük a megfőtt krumpli masszát, a tetejére pedig jócskán szórunk reszelt sajtot.
- Előmelegített, forró sütőben sütjük meg, nagyjából húsz perc alatt készül el.
- Ehetjük snidlinggel elkevert tejföllel is. Nagyon finom, laktatós.