
Az erőlevest mindenki ismeri legalább hallomásból, a gulyás erőlevessel már más a helyzet. Ez az lelőétel már nem mindennapos….
Elkészítése nagyon hasonló az átlagos erőleveshez – ellenben ezt nyilván gulyásosan, magyarosan fűszerezzük.
Kipróbálni érdemes, s a hozzá felhasznált anyagokat is tovább tudjuk hasznosítani más ételeknél.
A gulyás erőleves hozzávalói –
- 1 kg marhahús (pacsni vagy lábszár),
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- két evőkanál olaj,
- 2 tojásfehérje,
- 2 kiskanál paradicsompüré,
- só – 2 dkg,
- 1 csapott evőkanál fúszerpaprika,
- köménymag – 1 teáskanálnyi,
- majoránna – 1 mokkáskanálnyi,
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 1 csomó zellerzöld
A leves elkészítésének módja –
- A marhahúst megmossuk, két részre vágjuk. Egyik felét apró kockákra vágjuk. Megtisztítjuk a vöröshagymát, megmossuk, azt is finomra vágjuk, majd hozzáadjuk az olajat, és az aprózott fokhagymát is.
- A fűszerpaprikával, köménymaggal, és a majoránnával is fűszerezzük, aztán annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje a húst, és megsózzuk, rendesen összekeverjük, és felrakjuk főni.
- Először fél órát főzzük fedő alatt kis lángon, majd ha az idő letelt, akkor felöntjük 1,8 liter vízzel.
- Most a petrezselymet, és a zellert összekötözzük, és úgy rakjuk bele a levesbe, hogy főzés után könnyen ki tudjuk szedni.
- Immár fedő nélkül főzzük a levest, de csak úgy, hogy éppen hogy tötyögjön, gyöngyözzön. Így főzzük mindaddig, amíg meg nem puhul teljesen a hús.
- Ekkor aztán a levest levesszük a tűzhelyről, és nagyon aprólyukú szűrőn átszűrjük. Majd a tiszta levest lehűtjük.
- Ha már hideg, akkor a tetején lévő megdermedt zsírt leszedjük.
- A hús másik felét alaposan átdaráljuk, a tojásfehérjével és a paradicsompürével jól összekeverjük, aztán feleresztjük a hideg gulyáslével, és innentől kevergetve forraljuk.
- Ha felforrt, akkor takarékra vesszük a hőforrást, és másfél órán keresztül gyöngyözve főzzük.
- Mikor lehúztuk a tűzről negyedórát pihenni hagyjuk, majd egy nedves, laza szövésű vászonkendőn keresztül leszűrjük.
- Ha mindent jól csináltunk, akkor akárcsak a hagyományos erőleves, ez is kristálytiszta lesz, és erőteljes ízű. Ha netán még lenne zsír a tetején, akkor azt is leszedjük róla, és forrón fogyasztjuk.
- Nyáron betétként apróra kockázott paprikát adhatunk bele, de télen megteszi a csipetke is.
- A húsokat pedig ledaráljuk, és más étel készítésénél nyugodtan használjuk. Lehet belőle például egyszerű vagdalt jól fűszerezve, zsemlével, hagymával, tojással kiegészítve.