Grízkoch – darafelfújt

grizkoch

A rizskochot szinte mindenki ismeri, a grízkoch nem annyira ismert édesség, pedig semmivel sem múlja alul ismertebb társát. Sőt – még olcsóbb is. Lágy, finom édesség – ami fogyasztható magában, de egy kis lekvárral az igazi.

Tartalmasabb leves után megfelel második fogásnak is, elkészítési módja pedig lényegében ugyanaz, mint a rizsesé.

Valami miatt vannak, akik ezt a megoldást jobban kedvelik – érdemes kipróbálni. Egy kis vanília sodóval, öntettel igazán különlegessé lehet tenni.

A grízkoch hozzávalói –

  • 1 liter tej
  • 12 evőkanálnyi búzadara,
  • csipetnyi só
  • 8 tojás,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 2-3 vaníliás cukor,
  • 1-2 szép citrom reszelt héja

A felfújt elkészítésének módja

Egy tejeslábast vízzel kiöblítünk, aztán az aljába belerakunk vagy fél deci vizet, erre ráöntjük a tejet, hozzáadunk 10 deka cukrot, egy csipetnyi sót.

Amikor már jó meleg, kis híján forr, akkor folytonos kevergetés mellett beleszórjuk a búzadarát, inkább csurgatjuk, és sűrű tejbedarát főzünk belőle. Aztán lerakjuk hűlni.

Elővesszük a tojásokat, előkészítjük, aztán szétválasztjuk őket egyenként. A sárgáját a cukor másik felével, a vaníliákkal alaposan kikeverjük.

De felhabosítani fölösleges. Ezután belekeverjük a meghűlt, de még nem teljesen hideg tejbegrízt, aztán a citromnak a héját is.

Ekkor következik a fehérjék felverése kemény habbá, és lazán, óvatosan beleforgatjuk az egész masszába.

Előveszünk egy nagy mély tepsit, jól kikenjük margarinnal, és nem árt beszórni egy pici zsemlemorzsával is. Ráöntjük a darás masszát, és elsimítjuk.
Előmelegített sütőben 170-180 fokon nagyjából 45 percet sütjük.

Sárgabarack lekvárral fogyasztjuk, vagy pedig kakaóból, cukorból, pici margarinnal és tejjel mártást készítünk. Készíthetünk vanília sodót, de ehetjük magában is.