
A grillázskrémmel töltött ostya az a fajta sütemény, amit nem ünnepre, hanem az ünnepi várakozás idejére készít a házitündér.
Hisz pillanat alatt, gyorsan elkészíthető, nem kell hozzá nekigyürkőzni, és mégis olyasmit rak le az ember az asztalra, amin aztán elrágcsálódhat az egész, ünnepváró „banda”.
Épp elég dolog van a konyhában karácsony környékén, és arra sincs szükség, hogy a zserbó-bejgli már idejekorán mennyiségileg csökkenjen. 🙂
Így aztán nem árt, hogyha van a háznál olyasmi, amivel az „úgy megennék valami édeset” panaszos szájakat – bel lehet fogni… 🙂
Hát ez a kis apróság pont olyan. És az is előny, hogy olyasmiből készül, amik ünnep környékén esélyesen a kamra polcán megtalálhatók. Egyedül az ostyalap az, ami boltból beszerzendő pluszban.
Szinte annyiból áll, hogy csinálunk egy kis grillázst, megtöltjük az ostyát, és már kész is.
A grillázskrémmel töltött ostya hozzávalói a következők:
- 20 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- 10 dkg darált dió
- ostyalapok
Összeállítása az alábbi módon történik:
- A tojások sárgáját a fele cukorral és a vajjal addig főzzük, amíg az edénytől kezd elválni.
- Langyosra hűtjük, vaníliával, citromhéjjal ízesítjük.
- Míg kicsit hűl, addig megpirítunk 10 dekányi cukrot, de csak világossárgára, nehogy kesernyés legyen. Ehhez gyorsan hozzáadjuk az őrölt diót, és alaposan összekeverjük.
- Ahogy elkészült, már mehet is bele a krémbe, és alaposan összedolgozzuk, hogy ne legyen csomós. Ekkor ostyalapra halmozzuk, elkenjük, a másik ostyát rárakjuk,
- óvatosan lenyomjuk, és kis súllyal lenyomatjuk. Csak hogy helyére kerüljön az ostya.
- Amint kihűlt, már vághatjuk is. Grillázskrémje nagyon kellemes.