Grillázskrémmel töltött ostya – ünnepváró süti

grillázskrémmel töltött ostya sütemény

A grillázskrémmel töltött ostya az a fajta sütemény, amit nem ünnepre, hanem az ünnepi várakozás idejére készít a házitündér.

Hisz pillanat alatt, gyorsan elkészíthető, nem kell hozzá nekigyürkőzni, és mégis olyasmit rak le az ember az asztalra, amin aztán elrágcsálódhat az egész, ünnepváró „banda”.

Épp elég dolog van a konyhában karácsony környékén, és arra sincs szükség, hogy a zserbó-bejgli már idejekorán mennyiségileg csökkenjen. 🙂

Így aztán nem árt, hogyha van a háznál olyasmi, amivel az „úgy megennék valami édeset” panaszos szájakat – bel lehet fogni… 🙂

Hát ez a kis apróság pont olyan. És az is előny, hogy olyasmiből készül, amik ünnep környékén esélyesen a kamra polcán megtalálhatók. Egyedül az ostyalap az, ami boltból beszerzendő pluszban.

Szinte annyiból áll, hogy csinálunk egy kis grillázst, megtöltjük az ostyát, és már kész is.

A grillázskrémmel töltött ostya hozzávalói a következők:

  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 10 dkg darált dió
  • ostyalapok

Összeállítása az alábbi módon történik:

  1. A tojások sárgáját a fele cukorral és a vajjal addig főzzük, amíg az edénytől kezd elválni.
  2. Langyosra hűtjük, vaníliával, citromhéjjal ízesítjük.
  3. Míg kicsit hűl, addig megpirítunk 10 dekányi cukrot, de csak világossárgára, nehogy kesernyés legyen. Ehhez gyorsan hozzáadjuk az őrölt diót, és alaposan összekeverjük.
  4. Ahogy elkészült, már mehet is bele a krémbe, és alaposan összedolgozzuk, hogy ne legyen csomós. Ekkor ostyalapra halmozzuk, elkenjük, a másik ostyát rárakjuk,
  5. óvatosan lenyomjuk, és kis súllyal lenyomatjuk. Csak hogy helyére kerüljön az ostya.
  6. Amint kihűlt, már vághatjuk is. Grillázskrémje nagyon kellemes.