2024-05-23

Grillázs-grillázskrém készítés

Grillázs, grillázskrém készítés

A grillázs-grillázskrém egy rendkívül egyszerű édesség, mely főleg torták díszítője, kiegészítője lehet. Készülhet belőle önálló torta is, és esélyesen mindenki emlékszik még az újévi grillázs malacokkal.

Ha finom formát akarunk belőle készíteni, akkor a diót-mogyorót ne darabosra törjük, hanem őröljük, daráljuk. Íze is finomabb így, jobban egyesül a kellemes karamellel.

Első lépésként a diót-mogyorót átnézzük, megtisztítjuk, mogyoróról a belső héjat eltávolítjuk, vagyis enyhe pirítás után egy konyharuhával ledörzsöljük róla a héját.

Diónál ilyesmire nincs szükség, a belső héjat amúgy is problémás lenne leszedni.

Ezután – a grillázs fajtájától függően darabosra törjük egy zacskóban húsklopfoló segítségével, vagy a diódarálón átengedjük az egészet.

Ez volt az előkészület – most nézzük milyen hozzávalók szükségesek a grillázs-grillázskrém készítéséhez –

 • 30 dkg kristály-, vagy porcukor
 • 30 dkg dió, vagy mogyoró
 • 2 dkg vaj (egy evőkanálnyi)

Elkészítése a következő módon történik –

 1. Lábosban, víz hozzáadása nélkül, gyenge tűzön — pirítsunk sárgára 20 dkg cukrot, azután keverjünk bele 20 dkg egyéni méretű diót vagy mogyorót. Néhány percig még pirítsuk — ám a cukornak nem szabad nagyon megbarnulnia.
 2. Csak annyira legyen barna, mint mondjuk a lengyel tejkaramella. Ha netán a cukorban még van egy-két göböcske, de a színe már jó, akkor már húzzuk le a tűzről, mert a túlhevült cukor keserű. Az a kis göb megszilárdulás után nem volt látszódni, és érződni.
 3. Keverjünk hozzá 2 dkg vajat és öntsük egy vajjal megkent márványlapra vagy nagyobb lapos tányérra, vajjal megkent tepsire – ha formázni szeretnénk.
 4. Késsel lapítsuk vékonyra. Forró késsel vágjunk belőle ujjnyi széles és hosszú csíkokat. Ezeket tekerjük a megvajazott nyújtófára, majd hagyjuk megszilárdulni, utána óvatosan lecsúsztathatjuk.
 5. Készíthetjük úgy is, hogy a meleg grillázsmasszából megvajazott tepsire kávéskanállal kis halmokat rakunk és a kanál domború felével vékonyra lapítjuk.
 6. A lapocskák egyik oldalát, vagy az ívek két végét olvasztott csokoládéba is márthatjuk.
 7. Ha formákat szeretnénk készíteni, akkor nem árt, ha a tűzhely sütőjét bekapcsoljuk, hogy alulról adja a meleget.
 8. A tepsit a főzőlapra rakjuk, és elkezdjük készíteni azokat a formákat, amiket már előre kigondoltunk. Kis kézügyességgel elsőre sikerülhet házikó (előre tervezzük meg mekkora oldalak, mekkora tető szükséges.
 9. Összeragaszthatjuk cukormázzal, vagy karamellel, díszíthetjük a mézeskalács házikóknál leírt, nyomózsákból formázott tojáshabbal. Rózsát is könnyen készíthetünk – Kell hozzá legalább 10 közel ovális lapocska.
 10. A legbelsőt hosszabbra összesodorva, egyik végét összecsippentve, a következő lapot mindig kívülre rakva, rövidesen valódi kis virágnak fog látszani. Itt-ott erre-arra húzogatjuk a szirmát. Szárat, levelet is készíthetünk ugyancsak grillázsból.

De akár újévi malacot is. Nem baj, ha nem sikerült tökéletesre a forma, tojáshabbal nagyon feljavítható.


Tortatöltéshez grillázskrémet úgy készítünk, hogy a vajjal kikent tányérra öntött és megkeményedett grillázst mozsárban megtörjük.

2 tojás sárgáját elkeverünk egy csapott evőkanál liszttel. 5 dkg cukorral. 3 dl tejjel és gyenge tűzön sűrű krémmé főzzük.

A tűzről levéve tovább keverjük. hozzáadjuk a megtört grillázst, és ha már langyosra hűlt, belemorzsolunk 5 dkg vajat. Jól kikeverjük. – Nagyon kellemes tortakrém lesz a jutalmunk. Sárgabarack lekvárral alatta igazi ínyencséget kínálhatunk.