Görögdinnyehéj befőtt

A görögdinnye szinte minden porcikáját hasznosíthatjuk. Még a zöld héj alatti fehér rész is nagyon finom befőtt alapanyaga lehet.

Ki gondolná, hogy bármire használható?

A régi időkben semmit sem hagytak veszendőbe, a görögdinnyehéj is befőtt alapanyag volt.


Sokszor méltatlankodik az ember dinnyeevés után, hogy a kifizetett pénz nagy részéért héjat kapunk, aztán csak dobhatjuk a szemétbe.
Hát nem feltétlen
!


Készíthetünk belőle befőttet, amit télen elő véve, falatozása közben visszaidézhetjük kicsit a szép, napsütéses, nyári napokat.


Mivel a dinnye fehér részével dolgozunk, ha ilyen befőttet akarunk elrakni kivételesen dinnyevételnél ne a nagyon vékony héjra menjünk.
Az ujjnyi a legtökéletesebb.


Ha megettük a gyümölcsöt – előtte persze lemostuk a héját – után is töröljük át tiszta papírtörlővel Ha maradt rajta gyümölcshús, azt vágjuk le, s tisztítsuk meg a héjat is a zöld résztől. De vékonyan vágjuk, ne faragjuk – maradjon fehér rész bőven!


Ha már szép tiszta – daraboljuk fel az egészet! Mérete tőlünk függ, de persze szem előtt kell tartanunk, hogy befőttes üvegekbe fogjuk őket rakni.

Nézzük a görögdinnyehéj befőtt hozzávalóit!

Hozzávalók

 • 2 kg kristálycukor
 • 3 kg dinnyehéj tisztítva
 • 6 dl víz

Elkészítése:

 1. A cukrot a vízzel felrakjuk főni, ha felforrt, akkor még negyedórát főzzük, de közben a habot leszedjük.
 2. Ezután levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
 3. Ha megvagyunk a dinnyét sima vízben felrakjuk főni, s addig főzzük míg puha nem lesz. Ha elkészült, akkor egyből hideg vízbe rakjuk.
  Amikor lehűlt leszűrjük, majd lecsurgatjuk – és egy zománcozott lábasba rakjuk, s annyi cukorszirupot öntünk rá, hogy ellepje.
 4. Másnap leborítjuk a cukorszirupot egy edénybe, s felforraljuk. Nem kell sokáig forralni, nagyjából 5 perc elég.
  Ezután hűtjük, majd ha már csak langyos a dinnyére öntjük.
 5. Következő nap ismét leöntjük a cukorszirupot, felforraljuk, várunk vele míg nagyjából meghűl, majd ismét a dinnyére öntjük.
 6. Negyedik nap aztán a dinnyét már a cukorszörppel együtt felforraljuk, 5-10 percig szépen, nyugodtan főzzük, aztán félrehúzzuk a tűzről.
  Várunk vele, hogy kihűljön.
 7. Ha ez megtörtént üvegekbe rakjuk, lezárjuk, és már állíthatjuk is a kamra polcára.
 8. Ugyanezzel a módszerrel sárgadinnyét is elrakhatunk, de ott óvatoskodni kell a főzéssel, hisz sokkal puhább a sárgadinnye, mint a görög héja környéke.
 9. Ez a recept is kicsit babrás, viszont a görögdinnyehéj befőtt kiváló csemege télen – egyes húsok kifejezetten finomak vele, de önálló csemegeként is fogyasztható.

Fotó: Pixabay