2024-02-23

Görcsös galuska, kötött tészta, görcs leves – régi idők laktató levese

Görcsös galuska leves

Ennek a tésztalevesnek több elnevezése van – szinte minden tájon más, és legalább annyi féle módon készítik. Van ahol paprikásan, van, ahol a tésztába egyfajta töltelékként rakják a hagymát, van, ahol csak borsos-paprikás-sós zsírral kenik meg, a hagyma meg a leves alapjába kerül, és van ahol a kifőtt tésztát külön szedik egy tálba, és a levesből merítenek hozzá.

Ha pedig délután megéheznek, akkor csak a tésztából is kézbe vesznek egyet-kettőt és munka közben bekapják. 

Hozzávalók: 

  • 1 tojás
  • liszt, amennyit felvesz
  • pici só
  • 1 szép vöröshagyma
  • 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanálnyi bors
  • ízlés szerint só
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 1 liter víz

A görcsös galuska leves elkészítése:

Nem kell külön ízesíteni a levét, mert a tésztából kifővő töltelék íze pont elég lesz. Egy tojásból – vagy persze attól függ hány embernek készítjük – annyit liszttel, hogy nyújtható tésztát kapjunk egy pici sóval tésztát gyúrunk, szépen kidolgozzuk, lerakjuk pihenni.


Egy fazékban felrakjuk a leveshez szükséges vizet melegedni. A hagymát apróra vágjuk, egy serpenyőben feltesszük a zsiradékot, belerakjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről. 


Hozzáadjuk a fűszereket – paprikát, sót, borsot, összekavarjuk. Felvágjuk apróra  a petrezselymet. A tésztát pihenés után kinyújtjuk szép vékonyra, aztán a hagymás-zsíros-sós-borsos-paprikás masszát rákenjük.


Alulról elkezdjük feltekerni, de vak egyszerre vagy két tekerésnyit, kicsit lenyomogatjuk az egymásra tekert tésztát, mellette, felette elvágjuk végig, aztán kis göcsöket kötünk belőle, mindegyik után elvágva a tésztacsíkot. 


Aztán megint feltekerés, megint vágás, megint kötözés. Innen kapta a nevét. Ha forr a víz beledobjuk a tésztákat, és mikor már szépen feljött mind a tetejére, akkor hozzáadjuk az apró petrezselymet, ha kevés a víz akkor pótoljuk, majd ha felforrt, akkor elzárjuk.


Nagyi annak idején a megkent tésztát megszórta pici búzadarával is. Azt mondta: erre azért van szükség, hogy a levesben ne ázzék el a tészta. Én ezt azóta is alkalmazom, de sokan a nélkül készítik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*