
Sokszor gondban van az ember, hogy milyen köretet készítsen egyik, vagy másik húsos csemegéhez. Erre a problémára tökéletes megoldás – a gombás rizs.
Rizst mi is viszonylag gyakran főzünk, s időnként valamivel dúsítjuk is, hisz másképp nagyon egyhangú.
Akár pároljuk, akár más technikával készítjük – a hatás valahogy nagyon hasonló.
Ezért aztán hol borsóval, hol zöldséggel, hol kukoricával, esetleg babbal, no meg gombával főzzük. Ez utóbbival határozottan izgalmasabb.
Hogy aztán épp milyen gomba szimpatikus számunkra – az már szinte lényegtelen, hisz az ételnek csak jót tehet.
A gombás rizs hozzávalói a következők –
- 25 dkg rizs
- 25 dkg gomba
- egy kanál zsiradék
- só
- bors
- petrezselyemzöld
Elkészítése az alábbi módon történik –
- A rizst megmossuk, leszikkasztjuk, aztán egy kanálnyi zsiradékban felrakjuk pirulni.
- Ez a pirulás persze nem azt jelenti, hogy szó szerint, pirosnak kell lennie a rizsszemeknek. A lényeg, hogy kifehéredjenek.
- Ha ezzel megvagyunk mehet rá a só és a bors, és hozzáadjuk a megmosott, megtisztított, és apróra vágott gombát.
- Átforgatjuk egy kicsit az egészet, átkavargatjuk, utána felengedjük minimum dupla mennyiségű vízzel.
- Ha teljesen puha rizsszemeket akarunk, akkor a víznek kétszeres mennyiségűnek kell lennie, mint látszatra a rizs.
- A rizst nem jó, ha kavargatjuk, mert utána összetapadnak a szemek – a keményítő miatt. Közepes hőfokon főzzük, a főzés második felében elég neki akár a teljes takarék is.
- Amint majdnem elfőtte a levét, már csak foltokban látszik – nyugodtan lehúzhatjuk a „tűzről” , lefedjük – nem teljesen, csak rézsútosan – egy fedővel, és a továbbiak megtörténnek maguktól…