Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Gombás rizs

Sokszor gondban van az ember, hogy milyen köretet készítsen egyik, vagy másik húsos csemegéhez. Erre a problémára tökéletes megoldás – a gombás rizs.

Rizst mi is viszonylag gyakran főzünk, s időnként valamivel dúsítjuk is, hisz másképp nagyon egyhangú. Akár pároljuk, akár más technikával készítjük – a hatás valahogy nagyon hasonló.

Ezért aztán hol borsóval, hol zöldséggel, hol kukoricával, esetleg babbal, no meg gombával főzzük. Ez utóbbival határozottan izgalmasabb.

Hogy aztán épp milyen gomba szimpatikus számunkra – az már szinte lényegtelen, hisz az ételnek csak jót tehet.

A gombás rizs hozzávalói a következők –

25 dkg rizs

25 dkg gomba

egy kanál zsiradék

bors

petrezselyemzöld

Elkészítése az alábbi módon történik –

A rizst megmossuk, leszikkasztjuk, aztán egy kanálnyi zsiradékban felrakjuk pirulni. Ez a pirulás persze nem azt jelenti, hogy szó szerint, pirosnak kell lennie a rizsszemeknek. A lényeg, hogy kifehéredjenek.

Ha ezzel megvagyunk mehet rá a só és a bors, és hozzáadjuk a megmosott, megtisztított, és apróra vágott gombát. Átforgatjuk egy kicsit az egészet, átkavargatjuk, utána felengedjük minimum dupla mennyiségű vízzel. Ha teljesen puha rizsszemeket akarunk, akkor a víznek kétszeres mennyiségűnek kell lennie, mint látszatra a rizs.

A rizst nem jó, ha kavargatjuk, mert utána összetapadnak a szemek – a keményítő miatt. Közepes hőfokon főzzük, a főzés második felében elég neki akár a teljes takarék is. Amint majdnem elfőtte a levét, már csak foltokban látszik – nyugodtan lehúzhatjuk a „tűzről” , lefedjük – nem teljesen, csak rézsútosan – egy fedővel, és a továbbiak megtörténnek maguktól…

Ha tetszett a gombás rizs recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük