Gombás rizs
Sokszor gondban van az ember, hogy milyen köretet készítsen egyik, vagy másik húsos csemegéhez. Erre a problémára tökéletes megoldás – a gombás rizs.
Rizst mi is viszonylag gyakran főzünk, s időnként valamivel dúsítjuk is, hisz másképp nagyon egyhangú. Akár pároljuk, akár más technikával készítjük – a hatás valahogy nagyon hasonló.
Ezért aztán hol borsóval, hol zöldséggel, hol kukoricával, esetleg babbal, no meg gombával főzzük. Ez utóbbival határozottan izgalmasabb.
Hogy aztán épp milyen gomba szimpatikus számunkra – az már szinte lényegtelen, hisz az ételnek csak jót tehet.
A gombás rizs hozzávalói a következők –
25 dkg rizs
25 dkg gomba
egy kanál zsiradék
só
bors
petrezselyemzöld
Elkészítése az alábbi módon történik –
A rizst megmossuk, leszikkasztjuk, aztán egy kanálnyi zsiradékban felrakjuk pirulni. Ez a pirulás persze nem azt jelenti, hogy szó szerint, pirosnak kell lennie a rizsszemeknek. A lényeg, hogy kifehéredjenek.
Ha ezzel megvagyunk mehet rá a só és a bors, és hozzáadjuk a megmosott, megtisztított, és apróra vágott gombát. Átforgatjuk egy kicsit az egészet, átkavargatjuk, utána felengedjük minimum dupla mennyiségű vízzel. Ha teljesen puha rizsszemeket akarunk, akkor a víznek kétszeres mennyiségűnek kell lennie, mint látszatra a rizs.
A rizst nem jó, ha kavargatjuk, mert utána összetapadnak a szemek – a keményítő miatt. Közepes hőfokon főzzük, a főzés második felében elég neki akár a teljes takarék is. Amint majdnem elfőtte a levét, már csak foltokban látszik – nyugodtan lehúzhatjuk a „tűzről” , lefedjük – nem teljesen, csak rézsútosan – egy fedővel, és a továbbiak megtörténnek maguktól…
Ha tetszett a gombás rizs recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!