
Néha jól jön a konyhában egy kifejezetten gyors étel – kevés alapanyagból. Erre tökéletes megoldás a gombás omlett.
Készíthetjük bármilyen gombából, a legfinomabb erre a célra a szegfűgomba, de azt ritkán kapni piacon manapság.
Csiperkéből is finom, a lényeg hogy vékonyra vágjuk. Sőt, ha előtte kicsit fűszerezetten megdinszteljük, akkor még jobb lesz a végeredmény.
Van aki ad hozzá bacon-szalonnát, vagy más füstölt dolgot – természetesen azt is felaprózva – ez már rajtunk áll.
Egy teával, egy pohár meleg tejjel mindenesetre tökéletes, tartalmas, gyors vacsorát varázsolhatunk az asztalra. Reggelire – a gomba hozzávaló miatt – inkább csak hétvégén való.
A gombás omlett hozzávalói –
- 10 dkg gomba
- 3-4 tojás
- 2-3 evőkanálnyi tej
- 1-2 evőkanálnyi liszt
- 1 kis hagyma
- só
- bors
- néhány szál petrezselyemzöld
- 2 kanálnyi zsiradék
Az étel elkészítésének módja –
- Először – ha nem szegfűgombával dolgozunk – akkor megmossuk hirtelen, végeit levágjuk, apróra feldaraboljuk, és egy kis, felaprózott vöröshagymával, sóval-borssal megdinszteljük kevés zsiradékon.
- Ha szegfűgomba a választottunk, akkor hirtelen átmossuk. Akár azt is megfuttathatjuk fűszeresen, hagymás zsíron, de aprózásra nincs szükség.
- A petrezselyem zöldjét megmossuk, felvágjuk apróra – félrerakjuk.
- A tojásokat megmossuk, felütjük, tejjel-sóval, esetleg pici borssal elhabarjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és simára kavarjuk. Ha ezzel megvagyunk, akkor a felaprózott gombát is belekeverjük.
- Serpenyőben zsiradékot forrósítunk, aztán adagokban – mintha csak palacsintát készítenénk a gombás tojásokat kisütjük.
- Ha elkészült – petrezselyemzölddel megszórjuk. Rakhatunk a masszába kis füstölt húst is, de akár az elkészült tojást kis füstölt sajttal is megszórhatjuk.