Gombás lencseleves
Szilveszterkor – pontosabban Újév napján egyik legfontosabb étel alapanyag a népi hiedelmek szerint a lencse. Így a gombás lencseleves csak szerencsét hozhat.
Egyébként – bár legismertebb szerencsehozó a lencse – minden apró magvas termény fogyasztandó ilyenkor, egytől-egyig csakis szerencsét hozhatnak. Sőt – a gomba is misztikus növény, hosszú életet, és halhatatlanságot biztosít…
A gombás lencseleves hozzávalói –
25 dkg lencse,
25 dkg gomba (lehetőleg friss),
1 kis fej hagyma,
1-2 kanálnyi tejföl
egy evőkanálnyi liszt
1 csipetnyi mentalevél
1 teáskanálnyi méz
egy evőkanálnyi étolaj
1 babérlevél – kicsi
só
bors
pici fűszerpaprika
1-2 sárgarépa
1 kisebb petrezselyem
Az étel elkészítése –
Bár szokás – a lencsét nem áztatjuk, mert anélkül is tökéletesen megpuhul nagyjából fél óra alatt. Annyi időt pedig minimum kell szánni egy leves elkészítésére.
A hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, zsiradékban felrakjuk pirulni. Beledobjuk a megtisztított, megmosott, felvágott gombát – és sűrű pörköltet készítünk belől. (nem lesz sok belőle)
Egy edényben felrakjuk a lencsét főni nagyjából kevesebb, mint egy liter vízzel, aztán a gombapörköltöt ráöntjük a már félkész lencsére. Belerakjuk a babérlevelet, a pici mentát – ha nem tudunk vele megbarátkozni, akkor petrezselyemzöldet, a megtisztított, megmosott, vékonyra karikázott, vagy apróra kockázott sárgarépát, petrezselymet. Hozzáadjuk most a mézet, sózzuk, borsozzuk. Nagyjából háromnegyed órán keresztül főzzük.
Amint már minden összetevő puha, akkor a pici tejfölből és lisztből habarást készítünk és besűrítjük. Forralunk még rajta pár percet.
Esetleg citromlevet is csurgathatunk bele.
Ha tetszett a gombás lencseleves recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!