
Szilveszterkor – pontosabban Újév napján egyik legfontosabb étel alapanyag a népi hiedelmek szerint a lencse.
Így a gombás lencseleves csak szerencsét hozhat.
Egyébként – bár legismertebb szerencsehozó a lencse – minden apró magvas termény fogyasztandó ilyenkor, egytől-egyig csakis szerencsét hozhatnak.
Sőt – a gomba is misztikus növény, hosszú életet, és halhatatlanságot biztosít…
A gombás lencseleves hozzávalói –
- 25 dkg lencse,
- 25 dkg gomba (lehetőleg friss),
- 1 kis fej hagyma,
- 1-2 kanálnyi tejföl
- egy evőkanálnyi liszt
- 1 csipetnyi mentalevél
- 1 teáskanálnyi méz
- egy evőkanálnyi étolaj
- 1 babérlevél – kicsi
- só
- bors
- pici fűszerpaprika
- 1-2 sárgarépa
- 1 kisebb petrezselyem
Az étel elkészítése –
- Bár szokás – a lencsét nem áztatjuk, mert anélkül is tökéletesen megpuhul nagyjából fél óra alatt. Annyi időt pedig minimum kell szánni egy leves elkészítésére.
- A hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, zsiradékban felrakjuk pirulni.
- Beledobjuk a megtisztított, megmosott, felvágott gombát – és sűrű pörköltet készítünk belől. (nem lesz sok belőle)
- Egy edényben felrakjuk a lencsét főni nagyjából kevesebb, mint egy liter vízzel, aztán a gombapörköltöt ráöntjük a már félkész lencsére.
- Belerakjuk a babérlevelet, a pici mentát – ha nem tudunk vele megbarátkozni, akkor petrezselyemzöldet, a megtisztított, megmosott, vékonyra karikázott, vagy apróra kockázott sárgarépát, petrezselymet.
- Hozzáadjuk most a mézet, sózzuk, borsozzuk. Nagyjából háromnegyed órán keresztül főzzük.
- Amint már minden összetevő puha, akkor a pici tejfölből és lisztből habarást készítünk és besűrítjük. Forralunk még rajta pár percet.
- Esetleg citromlevet is csurgathatunk bele.