Gombás lencseleves

Gombás lencseleves

Szilveszterkor – pontosabban Újév napján egyik legfontosabb étel alapanyag a népi hiedelmek szerint a lencse.

Így a gombás lencseleves csak szerencsét hozhat.

Egyébként – bár legismertebb szerencsehozó a lencse – minden apró magvas termény fogyasztandó ilyenkor, egytől-egyig csakis szerencsét hozhatnak.

Sőt – a gomba is misztikus növény, hosszú életet, és halhatatlanságot biztosít…

A gombás lencseleves hozzávalói –

  • 25 dkg lencse,
  • 25 dkg gomba (lehetőleg friss),
  • 1 kis fej hagyma,
  • 1-2 kanálnyi tejföl
  • egy evőkanálnyi liszt
  • 1 csipetnyi mentalevél
  • 1 teáskanálnyi méz
  • egy evőkanálnyi étolaj
  • 1 babérlevél – kicsi
  • bors
  • pici fűszerpaprika
  • 1-2 sárgarépa
  • 1 kisebb petrezselyem

Az étel elkészítése –

  1. Bár szokás – a lencsét nem áztatjuk, mert anélkül is tökéletesen megpuhul nagyjából fél óra alatt. Annyi időt pedig minimum kell szánni egy leves elkészítésére.
  2. A hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, zsiradékban felrakjuk pirulni.
  3. Beledobjuk a megtisztított, megmosott, felvágott gombát – és sűrű pörköltet készítünk belől. (nem lesz sok belőle)
  4. Egy edényben felrakjuk a lencsét főni nagyjából kevesebb, mint egy liter vízzel, aztán a gombapörköltöt ráöntjük a már félkész lencsére.
  5. Belerakjuk a babérlevelet, a pici mentát – ha nem tudunk vele megbarátkozni, akkor petrezselyemzöldet, a megtisztított, megmosott, vékonyra karikázott, vagy apróra kockázott sárgarépát, petrezselymet.
  6. Hozzáadjuk most a mézet, sózzuk, borsozzuk. Nagyjából háromnegyed órán keresztül főzzük.
  7. Amint már minden összetevő puha, akkor a pici tejfölből és lisztből habarást készítünk és besűrítjük. Forralunk még rajta pár percet.
  8. Esetleg citromlevet is csurgathatunk bele.