2024-07-12

Gombapaprikás recept

gombapaprikás tésztával

A gombapaprikás elég népszerű étel, a legbiztosabb a bolti csiperkéből, ám ha valaki ismeri a gombát – és gombaszakértő is közel – próbálkozhat saját szedéssel is.

Bármilyen kedvenc fajtából elkészíthetjük, talán egyik legfinomabb a szegfűgombából.

Szegfűgombát – a ma már oly ritka – legelőkön gyűjthetünk eső után, amikor kisüt a nap.

Nagy, boszorkánykörökben terem, lisztes illata jellegzetes. Nem szabad a gyökérszálakkal szedni, minek földdel hazavinni, mikor a tövénél elcsippentve majdnem tökéletesen tiszta alapanyagot gyűjthetünk.

Ám akármilyen biztosak is vagyunk tudásunkban – feltétlen mutassuk meg a „termést” hozzáértőnek, mert elég egyetlen mellényúlás, és megtörténik a baj.

Ám friss csiperke gombából – amit piacon és bevásárlóközpontokban is beszerezhetünk – méghozzá biztonsággal – nagyon finom paprikás gombát készíthetünk.

Lehetőleg a konzervet hanyagoljuk – mert a végeredmény sajnos nem ugyanaz. Főleg, az ecettel elrakott gombák nem alkalmasak.

Az elkészített ételt ehetjük tésztával, vagy nokedlivel – van aki szereti puliszkával, de azért az igazi a galuskás…

Ha pörköltöt készítünk, vagy paprikást – a kicsit nagyobb gombákat, mint a sampiont is – érdemes nem csak felszeletelni, hanem felcsíkozni is, mert jobb lesz az íze – méghozzá látványosan. Egy próbát megér!

A gombapaprikás hozzávalói a következők –

 • 1/2 kg gomba,
 • 2 szép vöröshagyma
 • só teáskanálnyi
 • fűszerpaprika csapott evőkanálnyi
 • bors fél mokkáskanálnyi
 • néhány szál petrezselyemzöld összevágva
 • 1 evőkanálnyi zsiradék
 • egy kis maréknyi liszt a stauboláshoz
 • tejföl ízlés szerint

Elkészítésének módja –

 1. A gombáról az esetleges szennyeződéseket eltávolítjuk, átöblítjük, de ne áztassuk őket, mert megszívják magukat nedvességgel. A szegfűgombát nyilvánvalóan, ám a többit sem kell „meghámozni”, és a szárát is hagyjuk rajta, mert értékes tápanyagokat dobnánk ki.
 2. Csak a legvégét vágjuk le, hogy friss legyen a vágási felület.
 3. A szegfűgombát egyben hagyjuk, a többit felszeleteljük, majd felaprózzuk. Nem kell egyenként, nyugodtan fogjunk össze többet, senki sem fogja leellenőrizni, hogy a darabok mákszemnyire egyformák-e.
 4. Ezután megtisztítjuk a hagymát, megmossuk, felkockázzuk apróra, aztán zsíron megpirítjuk. Rászórjuk a fűszerpaprikát, aztán gyorsan beledobjuk a gombát, megsózzuk, borsozzuk, átkavarjuk, lefedjük, és puhítjuk.
 5. Csak akkor rakunk rá vizet, ha nagyon muszáj, általában rendesen ereszt levet.
 6. Amikor már puha – következhet a staubolás, vagyis liszttel megszórjuk, átkavarjuk, s mehet rá a tejföl, amit akár egy kis tejjel is hígíthatunk, de csak tejföllel még jobb.
 7. Nokedlivel a legfinomabb, de tésztával is nagyon finom.