
A gesztenyével töltött pulyka kifejezetten karácsonyi étel. Még soha nem hallottam, hogy valaki csak sima „hétköznapra” készített volna.
Ennek oka esélyesen az is, hogy nem olcsó mulatság, ráadásul elkészítése időigényes is.
Régebben még jobban, hisz egykor még a gesztenyét is elő kellett készíteni, manapság ettől már megmenekülhetünk – hisz natúr gesztenyemasszát is lehet kapni.
Értelem szerűen ez esetben azonos súlyú masszát veszünk.
Pulykát nagy asztaltársaságnak süt az ember, jó pár vendég jól lakik belőle. Pirosra sült húsa csábító, és impozáns az ünnepi asztalon.
A gesztenyével töltött pulyka hozzávalói a következők
- 1/2 kg megtisztított gesztenye, vagy azonos súlyú natúr gesztenyemassza
- 1 liter tej
- fél kg borjúcomb darálva
- 2 db zsemle
- 3 db tojás
- 2 dl tejföl
- 5 dkg gomba – sampion
- só
- bors ízlés szerint
- 20 dkg füstölt szalonna aprózva
- zsír legalább 10 dkg (vagy olaj)
Összeállítása az alábbi módon történik
- A jól megmosott, megtisztított pulykát papírtörlővel szárazra törölgetjük és megtöltjük a következő töltelékkel:
- A gesztenyét a tejben megfőzzük teljesen puhára (tisztítottan).
- Ha már puha, akkor áttörjük szitán, vagy daráló többször átengedjük, vagy ha van krumplinyomónk azon. – ha masszát veszünk, értelemszerűen ezeket a műveleteket nem kell elvégeznünk. 🙂
- A borjúcombot ledaráljuk, megáztatjuk a két zsemlét a maradék tejben, szétnyomkodjuk, esetleg azt is átengedhetjük a darálón.
- Hozzáadjuk a péphez a tojásokat, a tejfölt, ha rakunk bele gombát, akkor azt először aprózva megpároljuk, majd azt is hozzáadjuk az egészhez.
- Fűszerezzük az egészet kedvünk szerint sóval-borssal. Lehetőleg erőteljesen.
- Ha töltéssel megvagyunk, megtűzdeljük szépen füstölt szalonnával bőven, és lapos tepsire helyezve berakjuk a sütőbe, eleinte a plusz zsiradékkal locsoljuk, utána a szalonna is enged ki magából eleget – ezt a célt szolgálja, de sütés közben végig locsolgatni kell időközönként még így is.
- Amúgy sem árt ránézni, hogy hogy áll a sütés, hisz ha itt-ott túlzottan pirul, akkor nem árt becsomagolni azt a részt fóliába.
- Sütése hosszú időt vesz igénybe, egy átlagos pulyka is legalább 3 órán keresztül sül 200 fokon.
Fotó: Pixabay