Gesztenyével töltött karaj

gesztenyével töltött karaj

A gesztenyével töltött karaj készülhet szín karajból, de akár bőrös karajból is.

Ez utóbbi azért tökéletes választás, mert ha úgy bűvészkedünk a zsíros-bőrös résszel, hogy sütéskor kívülre, és felülre kerüljön, akkor egy ropogós, piros malacsült lesz jutalmunk.

A gesztenyével töltött karaj hozzávalói a következők –

 • 1 kg karaj – csont nélkül
 • 70-75 dkg héjas, egész gesztenye (persze majd héj nélkül használjuk)
 • 3 db tojásnak a sárgája
 • 3 teáskanálnyi só
 • 1/3 szerecsendió
 • 3 evőkanálnyi zsír

A sült karaj elkészítési módja a következő

 1. A karajt lemossuk, deszkára rakjuk, és kivágjuk a csontot belőle. Jó lesz majd egy húslevest dúsítani.
 2. Utána a karajt hosszában, (ha bőrös, akkor közvetlenül a bőrös rész mellett) elkezdjük csigaalakban bevágni egészen a közepéig, nagyjából 1,5 cm vastagon.
 3. Ha így dolgozunk, akkor a végén előttünk lesz egy téglalap formájú hússzelet.
 4. Besózzuk mindkét oldalát.
 5. A gesztenyetölteléket, ami rá kerül – még előtte elkészítjük.
 6. A gesztenyéket bevagdossuk, aztán forró vízben negyedórát főzzük. Ha megfőtt, hideg vízzel hirtelen lehűtjük, így a héját könnyen lekapjuk róla. Pont úgy, mint a tojásnál.
 7. Ha meghámoztuk, akkor felrakjuk viszonylag kevés, sós vízben párolódni. Ha már törhető puha, akkor leszedjük, leszűrjük, és átpasszírozzuk, mondjuk krumplinyomón. Sóval-borssal, ízlés szerinti mennyiségű lereszelt szerecsendióval ízesítjük, majd
 8. hozzáadjuk a tojássárgákat, és alaposan összekeverjük. Ha meghűlt nagyjából, ezzel töltjük meg a karajból készült téglalapunkat.
 9. A masszát nagyjából félujjnyi vastagon rákenjük a malacra, aztán az egészet feltekerjük. Ha malacunk bőrös, akkor úgy, hogy a bőrös rész kívülre essen, tehát nem azzal kezdjük a tekerést.
 10. Göngyölés után szorosan átkötjük madzaggal – mint a sonkát szokás. Ha nincs madzag, megteszi erős, fehér cérna is. A lényeg, hogy addig kitartson, míg sütjük a húst.
 11. Előmelegített sütőben nagyjából egy óra alatt megsütjük. Első félórában lefedjük fóliával. A hőfok kb. 200 fok. Közben időnként locsolgatjuk az alárakott zsírral.
  Ha megsült a hús, akkor lerakjuk hűlni.
 12. Ha teljesen meghűlt, akkor a madzagot leszedjük, kedvünk szerint felszeleteljük, és a sütés közben képződött szaftba visszarakjuk. Kifejezetten kellemes köret hozzá a vajban párolt sárgarépa, és burgonya párolva, utána egy kicsit megpirítva.