Gesztenyés piskótatekercs
A gesztenyés piskótatekercs elkészíthető készen vásárolt piskótatekercsből, de ugyanúgy otthon készült piskótából is. Ez utóbbi lényegesen olcsóbb, másik megoldás pedig egyszerűbb.
Szerencsére manapság már nem kell gesztenye főzéssel, darálással bajlódni, készen vásárolható gesztenyemasszával szintén jóval egyszerűbb dolgunk van, mint annak idején nagyanyáinknak.
Nézzük – milyen hozzávalók szükségesek –
20 dkg kristálycukor
4 evőkanál víz
négy tojásnak a fehérje
4 tojásnak a sárgája
16 dkg rétesliszt
zsír, vagy sütőpapír
2 dl tejszín
fél kiló gesztenyemassza
fél üveg gyümölcslekvár, málna, ribizli, vagy meggy
külsejére esetleg tejszín 2 dl és 1 kanál porcukor
A tészta készítésének módja –
A 20 dkg kristálycukrot 4 evőkanál vízzel összekeverjük, és a tűzhelyen felolvasztjuk. Kemény habbá verünk
4 tojás fehérjét, és a langyos szirupot belecsorgatva, alaposan elkeverjük.
Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül beleszitáljuk a 16 dkg réteslisztet.
Kizsírozott, kilisztezett , vagy sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe öntjük.
Úgy sütjük ki, mint a piskótát. Közepes hőfokon sütjük, 180 fokon. Ha kisült – forrón egy konyharuhára borítjuk, a ruha segítségével többször összetekerjük, kibontjuk, végül összetekerve hagyjuk kihűlni.
Míg hűl áttörünk és 2 dl tejszínnel alaposan kikeverünk 50 dkg gesztenyemasszát.
A kihűlt tésztát újból kiterítjük, és egyenletesen megkenjük valamilyen pikáns gyümölcsízzel (meggyel, málnával vagy ribizlivel). Ezután rákenjük a
gesztenyekrémet, majd felgöngyöljük, és éjszakára hűtőbe rakjuk.
Tetejét 2 dl kemény habbá vert, 1 evőkanál porcukorral ízesített tejszínnel vonjuk be, de leönthetjük olvasztott csokoládéval is. Vagy vékonyan a töltelékkel kenjük le.
Ha tetszett a gesztenyés piskótatekercs recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!