
A gesztenyés piskótatekercs elkészíthető készen vásárolt piskótatekercsből, de ugyanúgy otthon készült piskótából is.
Ez utóbbi lényegesen olcsóbb, másik megoldás pedig egyszerűbb.
Szerencsére manapság már nem kell gesztenye főzéssel, darálással bajlódni, készen vásárolható gesztenyemasszával szintén jóval egyszerűbb dolgunk van, mint annak idején nagyanyáinknak.
Nézzük – milyen hozzávalók szükségesek –
- 20 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál víz
- négy tojásnak a fehérje
- 4 tojásnak a sárgája
- 16 dkg rétesliszt
- zsír, vagy sütőpapír
- 2 dl tejszín
- fél kiló gesztenyemassza
- fél üveg gyümölcslekvár, málna, ribizli, vagy meggy
- külsejére esetleg tejszín 2 dl és 1 kanál porcukor
A tészta készítésének módja –
- A 20 dkg kristálycukrot 4 evőkanál vízzel összekeverjük, és a tűzhelyen felolvasztjuk.
- Kemény habbá verünk 4 tojás fehérjét, és a langyos szirupot belecsorgatva, alaposan elkeverjük.
- Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül beleszitáljuk a 16 dkg réteslisztet.
- Kizsírozott, kilisztezett , vagy sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe öntjük.
- Úgy sütjük ki, mint a piskótát. Közepes hőfokon sütjük, 180 fokon. Ha kisült – forrón egy konyharuhára borítjuk, a ruha segítségével többször összetekerjük, kibontjuk, végül összetekerve hagyjuk kihűlni.
- Míg hűl áttörünk és 2 dl tejszínnel alaposan kikeverünk 50 dkg gesztenyemasszát.
- A kihűlt tésztát újból kiterítjük, és egyenletesen megkenjük valamilyen pikáns gyümölcsízzel (meggyel, málnával vagy ribizlivel). Ezután rákenjük a
gesztenyekrémet, majd felgöngyöljük, és éjszakára hűtőbe rakjuk. - Tetejét 2 dl kemény habbá vert, 1 evőkanál porcukorral ízesített tejszínnel vonjuk be, de leönthetjük olvasztott csokoládéval is. Vagy vékonyan a töltelékkel kenjük le.