
A gesztenyés kifli recept egy különlegesen finom édes aprósütemény leírása – mely az ünnepi asztalok dísze is lehet.
Bár élesztős, kelt tészta – nem kalácstészta, így nem kell sokáig pihentetni. Ettől függetlenül a hozzávalóknak langyosnak kell lenniük, és a használati tárgyak is legyenek konyha-, szobahőmérsékletűek.
Régen még nem volt gesztenyepüré, akkoriban a gesztenyét meg kellett főzni, át kellett szitán törni – jóval munkásabb volt e sütemény elkészítése. Arra azért figyeljünk, hogy a püré amit veszünk nagy gesztenye tartalmú legyen – jó egyen a minősége.
Most pedig nézzük a gesztenyés kifli hozzávalóit!
- 25 deka margarin,
- 10 deka cukor,
- 1 tojás,
- 1,5 deka élesztő,
- 2 kanál tejföl,
- 50 deka gesztenyepüré.
És most következzék a sütemény elkészítési módja!
- Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal szép simára elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a margarinos liszthez a felfuttatott élesztőt, a tejfölt és egy csipet sót, cukrot. Viszonylag kemény tésztává gyúrjuk.
- Ha kész vagyunk vele tiszta konyharuhával letakarjuk, rés övid ideig – maximum fél óráig – pihentetjük.
- Ezután lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra, azon belül pedig háromszögeket vágunk. A gesztenyét ízlés szerint rummal, vaníliás cukorral kikeverjük ki, rakhatunk hozzá picurka tejszínt, de akár tejet is – hogy lazább legyen a töltelék.
- Ezután a tésztákra egyenletesen elosztjuk a gesztenye masszát.
- Felsodorjuk őket, kifli alakúra formázzuk, aztán pedig sütőlemezre sorakoztatjuk. Tetejüket megkenjük felvert tojással, és kb. 30 percig pihentetjük.
- Végül mérsékelten meleg, előmelegített sütőben megsütjük. Ha elkészült – még melegen vaníliás porcukorral behintjük.
Fotó: Pixabay