2024-05-22

Gesztenyés kifli recept

gesztenyés kifli recept

A gesztenyés kifli recept egy különlegesen finom édes aprósütemény leírása – mely az ünnepi asztalok dísze is lehet.

Bár élesztős, kelt tészta – nem kalácstészta, így nem kell sokáig pihentetni. Ettől függetlenül a hozzávalóknak langyosnak kell lenniük, és a használati tárgyak is legyenek konyha-, szobahőmérsékletűek.

Régen még nem volt gesztenyepüré, akkoriban a gesztenyét meg kellett főzni, át kellett szitán törni – jóval munkásabb volt e sütemény elkészítése. Arra azért figyeljünk, hogy a püré amit veszünk nagy gesztenye tartalmú legyen – jó egyen a minősége.

Most pedig nézzük a gesztenyés kifli hozzávalóit!

 • 25 deka margarin,
 • 10 deka cukor,
 • 1 tojás,
 • 1,5 deka élesztő,
 • 2 kanál tejföl,
 • 50 deka gesztenyepüré.

És most következzék a sütemény elkészítési módja!

 1. Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal szép simára elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a margarinos liszthez a felfuttatott élesztőt, a tejfölt és egy csipet sót, cukrot. Viszonylag kemény tésztává gyúrjuk.
 2. Ha kész vagyunk vele tiszta konyharuhával letakarjuk, rés övid ideig – maximum fél óráig – pihentetjük.
 3. Ezután lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra, azon belül pedig háromszögeket vágunk. A gesztenyét ízlés szerint rummal, vaníliás cukorral kikeverjük ki, rakhatunk hozzá picurka tejszínt, de akár tejet is – hogy lazább legyen a töltelék.
 4. Ezután a tésztákra egyenletesen elosztjuk a gesztenye masszát.
 5. Felsodorjuk őket, kifli alakúra formázzuk, aztán pedig sütőlemezre sorakoztatjuk. Tetejüket megkenjük felvert tojással, és kb. 30 percig pihentetjük.
 6. Végül mérsékelten meleg, előmelegített sütőben megsütjük. Ha elkészült – még melegen vaníliás porcukorral behintjük.

Fotó: Pixabay