Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Gesztenyés kifli recept

A gesztenyés kifli recept egy különlegesen finom édes aprósütemény leírása – mely az ünnepi asztalok dísze is lehet.

Bár élesztős, kelt tészta – nem kalácstészta, így nem kell sokáig pihentetni. Ettől függetlenül a hozzávalóknak langyosnak kell lenniük, és a használati tárgyak is legyenek konyha-, szobahőmérsékletűek.

Régen még nem volt gesztenyepüré, akkoriban a gesztenyét meg kellett főzni, át kellett szitán törni – jóval munkásabb volt e sütemény elkészítése. Arra azért figyeljünk, hogy a püré amit veszünk nagy gesztenye tartalmú legyen – jó egyen a minősége.

Most pedig nézzük a gesztenyés kifli hozzávalóit!

25 deka margarin,

10 deka cukor,

1 tojás,

1,5 deka élesztő,

2 kanál tejföl,

50 deka gesztenyepüré.

És most következzék a sütemény elkészítési módja!

Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal szép simára elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a margarinos liszthez a felfuttatott élesztőt, a tejfölt és egy csipet sót, cukrot. Viszonylag kemény tésztává gyúrjuk. T

Ha kész vagyunk vele tiszta konyharuhával letakarjuk, rés övid ideig – maximum fél óráig – pihentetjük.
Ezután lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra, azon belül pedig háromszögeket vágunk. A gesztenyét ízlés szerint rummal, vaníliás cukorral kikeverjük ki, rakhatunk hozzá picurka tejszínt, de akár tejet is – hogy lazább legyen a töltelék. Ezután a tésztákra egyenletesen elosztjuk a gesztenye masszát.

Felsodorjuk őket, kifli alakúra formázzuk, aztán pedig sütőlemezre sorakoztatjuk. Tetejüket megkenjük felvert tojással, és kb. 30 percig pihentetjük. Végül mérsékelten meleg, előmelegített sütőben megsütjük. Ha elkészült – még melegen vaníliás porcukorral behintjük.

Ha tetszett a gesztenyés kifli recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro téma is érdekel – úgy Retrográd oldalunkon a helyed!
Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük