
Nem, nem együtt – külön-külön. A gesztenyés-kakaós bejgli egy új-régi színfolt az ünnepi asztalon, a Nándori cukrászda receptje a nyolcvanas évekből.
A gesztenyés-kakaós bejgli hozzávalói –
- 1 kg liszt
- 40 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 kiskanál só
a megkenéshez:
- 2 db tojás
a gesztenye töltelékhez:
50 dkg gesztenyemassza- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg kekszmorzsa
- 2 dkg porcukor
- 2 tojás sárgája
- rum
a kakaós töltelékhez
- 50 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg kakaó
- 25 dkg kekszmorzsa
- 1 dl tej
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg narancshéj
- 1 mokkáskanálnyi fahéj
A sütemény összeállítása az alábbiak szerint történik –
- A gesztenyés töltelékhez az összes hozzávalót robotgéppel, vagy kézzel keverjük össze. A kakaóshoz tejet, vajat és a cukrot kb. 60 fokra melegítjük (de nem forraljuk fel). A kakaót aztán belekeverjük és kihűtjük.
- A morzsát, a diót és a cukrozott narancshéjat hozzáadjuk. akkor jó, ha sűrű masszát kapunk.
- A tésztához a lisztbe a hűvös (nem fagyott) vajat belemorzsoljuk, a porcukrot, az élesztőt, a sót hozzáadjuk, majd a tejjel és a tojással tésztává gyúrjuk. Hűvös helyen fél órát pihentetjük.
- A tésztát négy, kb. 30 dekás darabra osztjuk, lisztezés nélkül, gyakran forgatva, 2-3 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk.
- Ezután a tészta súlyával nagyjából azonos mennyiségű tölteléket elegyengetjük rajta úgy, hogy a széleken kb. egyujjnyi széles tésztacsík maradjon. (Alul kicsit több is lehet.)
- Felülről kezdve feltekerjük, a végeket gondosan behajtjuk tekerés közben.
- A bejglit a felvert egész tojással nagyon vékonyan bekenjük. Meleg helyre tesszük keleszteni, közben a tojás megszárad és ahogy a tészta kel, a bevonat megrepedezik.
- Ekkor vékonyan lekenjük, és amikor ez a réteg is megszárad, megsütjük.
- A sütést előmelegített (200°C) sütőbe kezdjük nagy lángon, ha a teteje egy kis színt kap, a lángot csökkentjük 170-180 fokra és 20-25 perc alatt
befejezzük a sütést.
Fotó: MagyarKonyha, 1995.12.01.