Gesztenyés-kakaós bejgli

gesztenyés-kakaós bejgli

Nem, nem együtt – külön-külön. A gesztenyés-kakaós bejgli egy új-régi színfolt az ünnepi asztalon, a Nándori cukrászda receptje a nyolcvanas évekből.

A gesztenyés-kakaós bejgli hozzávalói –

  • 1 kg liszt
  • 40 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 kiskanál só


a megkenéshez:

  • 2 db tojás


a gesztenye töltelékhez:


  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg kekszmorzsa
  • 2 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • rum

a kakaós töltelékhez

  • 50 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg kakaó
  • 25 dkg kekszmorzsa
  • 1 dl tej
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 5 dkg narancshéj
  • 1 mokkáskanálnyi fahéj

A sütemény összeállítása az alábbiak szerint történik –

  1. A gesztenyés töltelékhez az összes hozzávalót robotgéppel, vagy kézzel keverjük össze. A kakaóshoz tejet, vajat és a cukrot kb. 60 fokra melegítjük (de nem forraljuk fel). A kakaót aztán belekeverjük és kihűtjük.
  2. A morzsát, a diót és a cukrozott narancshéjat hozzáadjuk. akkor jó, ha sűrű masszát kapunk.
  3. A tésztához a lisztbe a hűvös (nem fagyott) vajat belemorzsoljuk, a porcukrot, az élesztőt, a sót hozzáadjuk, majd a tejjel és a tojással tésztává gyúrjuk. Hűvös helyen fél órát pihentetjük.
  4. A tésztát négy, kb. 30 dekás darabra osztjuk, lisztezés nélkül, gyakran forgatva, 2-3 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk.
  5. Ezután a tészta súlyával nagyjából azonos mennyiségű tölteléket elegyengetjük rajta úgy, hogy a széleken kb. egyujjnyi széles tésztacsík maradjon. (Alul kicsit több is lehet.)
  6. Felülről kezdve feltekerjük, a végeket gondosan behajtjuk tekerés közben.
  7. A bejglit a felvert egész tojással nagyon vékonyan bekenjük. Meleg helyre tesszük keleszteni, közben a tojás megszárad és ahogy a tészta kel, a bevonat megrepedezik.
  8. Ekkor vékonyan lekenjük, és amikor ez a réteg is megszárad, megsütjük.
  9. A sütést előmelegített (200°C) sütőbe kezdjük nagy lángon, ha a teteje egy kis színt kap, a lángot csökkentjük 170-180 fokra és 20-25 perc alatt
    befejezzük a sütést.

Fotó: MagyarKonyha, 1995.12.01.