2024-05-27

Gesztenyepüré recept

A gesztenyepüré közkedvelt finomság, de az a fajta édesség, amit vagy készen megveszünk, vagy félkész anyagokból hozzuk össze.

Manapság veszünk egy jó kis gesztenyemasszát, hozzá egy tejszínhab spray-t, aztán annyi gesztenyepürét készítünk belőle, amennyi csak „kifér”.

Na de ha szeretnénk tudni, hogy mi van abban a gesztenyemasszában, vagy valami miatt a házilag felvert tejszínhabhoz ragaszkodunk, akkor picit nehezebb dolgunk van,

hisz a tejszín felverésének is vannak olyan praktikái, amivel tökéletesebbé tehetjük munkánk eredményét, illetve elkerülhetjük a malőröket.

És a gesztenye massza elkészítése sem tartozik az alapvető műveltséghez. A közreadott recept több, mint 80 éves, eredetileg a Pesti Napló 1936-os, decemberi számában jelent meg.

A gesztenyepüré hozzávalói –

 • szelíd gesztenye nagyjából 70 dkg héjával együtt
 • 1/2 kg tisztított gesztenyére számolva 1/2 liter tej
 • 12,5 dkg cukor
 • 1-2 vaníliás cukor
 • 1 kanál rum – vagy ha többel szeretjük az már egyéni
 • 1/2 kg gesztenyéhez 1/2 liter legalább 30 százalékos habtejszín
 • 1-2 kanál porcukor a felveréséhez

Az édesség készítésének menete –

 1. A gesztenyét vásárláskor színe alapján válasszuk ki. Lehetőleg sötétek legyenek, ne legyen ráncos, vagy puha.
 2. A megmosott gesztenyét pár percre lobogva forró vízbe dobjuk. Kivesszük, lecsurgatjuk róla a vizet és még melegen lehúzzuk külső kemény, és belső puha héját.
 3. Lemérjük a héján kívül, aztán ahány 10 deka, annyi deciliter tejjel felrakjuk főni, a hozzá szükséges cukorral együtt.
 4. Ebben a lében puhára főzzük. Kiöblített tejes lábast használjunk erre a célra, s figyeljünk rá, hogy nehogy lesüljön.
 5. Mikor megfőtt, akkor áttörjük erős szitán, vagy más módon nagyjából egyneműsítjük.
 6. Majd átkeverjük a főzőlevéből kis tejjel, vagy adunk hozzá kis tejszínt, hogy alakíthatóvá váljon. Ekkor adagoljuk hozzá az általunk kedvelt mennyiségű rumot, vagy rumaromát.
 7. Burgonyanyomón átnyomjuk, vagy egyszerűen morzsoljuk – úgy adagoljuk tálkákba, vagy tányérokra.
 8. Tejszínhabot rakunk rá bőven, amihez a tejszínt egy kis porcukorral verjük fel. (ha a gesztenyemasszát lefagyasztjuk, akkor burgonyanyomó híján reszelővel szépen tálkákba reszelhetjük)
 9. Most következik a habtejszín tejszínhabbá verése.
 10. Dolgozhatunk kézzel is, de lényegesen nagyobb munka, mintha gépi habverővel készítjük.
 11. Legalább 30 százalékos tejszínt használjunk, akkor lesz igazán finom a gesztenyepürénk.
 12. A tejszínt hűtsük be előtte legalább egy egész napra. Ha kiöntjük a habverő tálba, akkor nyomjuk ki a zacskóból, vagy dobozból az oldalára tapadt zsiradékot is, erre mindenképp szükség van.
 13. Ha ez nem megy a doboz miatt, akkor vágjuk le a tetejét, vagy hasítsuk fel az oldalát, és szedjük ki a bent rekedt tejzsírt.
 14. Habverővel verjük addig a habot – a porcukorral együtt – amíg ha felemeljük a habverőt – nem záródik alatta a tálban össze a tejszín.
 15. Ne akarjunk nagyon sok tejszínhabot, mert úgy járhatunk, hogy hab helyett vajunk lesz. Ha már szépen megáll a hab, akkor a tányérokra halmozhatjuk nekünk tetszően.
 16. Tetejét is szórjuk meg kis gesztenyével, de valójában az, hogy hogy tálaljuk ez teljesen tőlünk, és ízlésünktől függ.
 17. Ha a püré elkészült, mehet a hűtőbe, hogy jól lehűljék. Így lesz az igazi.
 18. Az általunk készített gesztenye massza krémek készítésére is alkalmas, és szépen díszíthetünk vele tortákat is. De van, aki magában is szívesen majszolgatja.

Fotó: A Gyáli Cukrászda / Esüti- Sütik házhoz