2024-07-12

Gesztenyekrémleves sósan

Gesztenye krémleves

Ez a gesztenyekrémleves nem a klasszikus változat – ha valaki erről hall, akkor esélyesen egy édes, krémes előétel sejlik fel benne.

Ellenben ez a leves zöldséges, sós, tejszínes – kész kis különlegesség, de épp ezért ünnepi.

Valamikor a 70-es években az emberek még nem igazán voltak hozzászokva a sós gesztenyés ízekhez.

Rokonunk mesélte, hogy gesztenyével töltött pulykát ettek Szilveszterkor. Idős nagyszüleink körében nem arattak ezzel maradéktalan sikert. Le kellett tárgyalni, hogy ez bizony fűszeresen készül, és nem az édes íz dominál.

Manapság már bátrabbak az emberek kóstolás terén, de vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, termések – amiket valahogy előre beosztályoznak.

Ezt így lehet elkészíteni, ezt úgy.

Na, ilyen a gesztenye is – sósan máig nem annyira elfogadott, pedig bizony igencsak finom. És ünnepi.

A gesztenyekrémleves hozzávalói –

  • 20 szem gesztenye,
  • 3 dl tej,
  • 1/2 kg csont,
  • 10 dkg sárgarépa,
  • 10 dkg petrezselyem,
  • 5 dkg zeller,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 tojássárga,
  • 2 dl tejszín,
  • só,
  • őrölt fehérbors

A leves elkészítésének módja –

  1. A csontból és a megtisztított zöldségekből nyolc deci vízzel csontlevet főzünk, majd leszűrjük.
  2. A gesztenyét éles késsel keresztbe behasítjuk, majd tepsire rakva, a sütőben addig sütjük, amíg a héja fel nem pattog (ekkor már könnyen meghámozhatjuk).
  3. A megtisztított gesztenyére annyi tejet öntünk, hogy ellepje, kissé megsózzuk majd puhára főzzük. Ezután áttörjük, a csontlébe keverjük, és felforraljuk.
  4. Világos, vajas rántást készítünk, a levest besűrítjük vele. Sóval, fehérborssal ízesítjük, tíz percig forraljuk. Végül a tűzről lehúzzuk, és habverővel állandóan verve, a tejszínnel simára kevert tojássárgát hozzáöntjük.