
A gesztenye habos süti minden olyan jó tulajdonsággal rendelkezik, ami egy süteményt különlegessé tehet. Csak eteti, és eteti magát…
Piskóta alapon tejszínes gesztenye krém, melyet megbolondít a vanília íz, és a krém ízét ellensúlyozó kakaópor. Egy baj van vele – 🙂 – nagyon laktató.
A gesztenye habos süti hozzávalói a következők –
- 6 egész tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 6 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál kakaópor (nem cukrozott)
- 1/2 csomag sütőpor
Krém hozzávalói
- 1/2 kg cukrozott gesztenyemassza (édes, süteményekbe való)
- 20 dkg puha vaj
- 20-25 dkg porcukor
- 1 csomag vanília ízű pudingpor
- 3 dl víz
- 2-3 ek rum, vagy rumaroma
tetejére:
- 1/2 liter Hulala vagy habtejszín (habtejszín esetén szükség lesz 1 cs. habfixálóra is)
- 1 evőkanál porcukor
- 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaópor (nem cukrozott
A sütemény elkészítésének módja –
- A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd hozzácsurgatjuk az olvasztott és langyosra hűlt vajat, majd 1-2 percig tovább keverjük.
- A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elvegyítjük, át is szitálhatjuk, hogy a sütőporban és a kakaóban nem maradjon göböcske.
- A tojások fehérjét magában kemény habbá verjük, majd a lisztes keverék harmadát a cukros tojásra szitáljuk, összekeverjük óvatosan, majd a tojáshab harmad részét is rákanalazzuk, és óvatosan összeforgatjuk.
- Majd a kakaós liszt másik harmadát, és a tojáshab harmadát szintén hozzáadjuk a masszához, s így járunk el a maradék anyagokkal is.
- Óvatosan dolgozzunk, hogy lehetőleg a habot ne törjük össze.
- A tészta kisütéséhez legjobb a 30 x 30-as tepsi, de ha kicsivel nagyobb, vagy kisebb – nem dől össze a világ.
- A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és a masszát beleöntjük, elsimítjuk.
- Előmelegített sütőben 180 fokon, nagyjából félóra alatt elkészítjük.
Míg sül, addig összehozzuk a krémet –
- Először elkészítjük a pudingot, de nem hagyományos módon, hanem vízzel felengedve, s hozzá 10 dkg cukrot belekeverve.
- Jó sűrűre főzzük, aztán lerakjuk hűlni. Hogy ne bőrösödjék fedjük le valamivel, de úgy, hogy kicsit tudjon levegőzni.
- A vajat felkeverjük magában, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, és alaposan kikeverjük. A gesztenyemasszát villával összetörjük, és összeforgatjuk a vajjal.
- Hozzáadjuk a megfőtt, és meghűlt pudingot, hozzáadjuk a rumot, vagy aromát, és jó simára keverjük.
- Ha a tészta kihűlt, akkor rásimítjuk a krémet, szép egyenesen.
- A Hulalát, vagy 30 százalékos habtejszínt – ehhez 1 habfixáló sem árt – félig felverjük. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, és a vaníliáscukrot – s jó kemény habot verünk belőle.
- Vigyázzunk, ne verjük túl, csak míg jó tartása lesz, mert a végén vajat készítenénk belőle…
- Ha már jó a hab, akkor rásimítjuk a tésztára, tetejét nagyjából egyenessé tesszük, s berakjuk a hűtőbe.
- Az egy óra letelte után megszórjuk kakaóval, ezt a legjobb kis szűrőn keresztül rászórni a sütire, így nem lesz véletlenül sem csomós.
- Szeletelni forró vízbe mártott vizes késsel lehet.