Galambbecsinált

galambbecsinált

Egykor falun, városon sokszor főztek galambbecsinált levest – főleg hétvégéken. A családi házak mellett ott állt a galambdúc, úgy tartották őket, mint a csibéket.

A kosztért, és kvártélyért a galambok rendszeresen hazajártak, a fiókák ott nevelődtek, ők is ott telepedtek meg. És hát a gazda időről-időre ritkította is az állományt.

Ha viszont a család jól akart lakni a belőlük készült ebéd esetén, akkor bizony jópárat le kellett vágni, tisztítani, bontani, s feldolgozni.

Annyi könnyebbség volt, hogy a legtöbb háziasszony ezt a madarat szárazon tisztította, nem forrázta, így egy cseppet gyorsabban ment a feldolgozása, mint egy baromfinál.

Levese csodálatos, könnyű – mégis tápláló. Nem véletlen, hogy lábadozás idején egyik kedvelt ételféleség volt.

A galambbecsinált hozzávalói a következők –

  • 2 fiatal galamb,
  • 2 dkg zsír,
  • 15-20 dkg vegyes leveszöldség, mindenféle amit szeretünk. Jöhet répa, petrezselyem, zeller, karalábé….
  • 2 dkg liszt,
  • 1 tojássárgája,
  • fél citrom leve,
  • só,
  • esetleg kis tejföl

Elkészítési módja a következő –

  1. A megtisztított galambokat négybe vágjuk, majd gyengén megsózva egy fazékban – zsíron fedő alatt félpuhára pároljuk.
  2. A zöldséget megmossuk, letisztítjuk, ismét átöblítjük, majd daraboljuk, de inkább karikázzuk, kockázzuk.
  3. Mikor ezzel elkészültünk, akkor a zöldséget hozzáadjuk a párolódó galambhoz, együtt puhítjuk, majd lepirítjuk zsírjára. Ha ez sikerült, akkor megszórjuk a liszttel, majd egyből fölengedjük vízzel.
  4. Ha már a hús is teljesen puha, akkor lehúzzuk a tűzről a levest.
  5. A tojássárgát – esetleg kis tejföllel összekeverjük, majd egy kanál levest hozzáadva kikeverjük. Utána mehet a többihez – közben kavargatva. Ekkor adjuk hozzá a citromlevet is.