
Egykor falun, városon sokszor főztek galambbecsinált levest – főleg hétvégéken. A családi házak mellett ott állt a galambdúc, úgy tartották őket, mint a csibéket.
A kosztért, és kvártélyért a galambok rendszeresen hazajártak, a fiókák ott nevelődtek, ők is ott telepedtek meg. És hát a gazda időről-időre ritkította is az állományt.
Ha viszont a család jól akart lakni a belőlük készült ebéd esetén, akkor bizony jópárat le kellett vágni, tisztítani, bontani, s feldolgozni.
Annyi könnyebbség volt, hogy a legtöbb háziasszony ezt a madarat szárazon tisztította, nem forrázta, így egy cseppet gyorsabban ment a feldolgozása, mint egy baromfinál.
Levese csodálatos, könnyű – mégis tápláló. Nem véletlen, hogy lábadozás idején egyik kedvelt ételféleség volt.
A galambbecsinált hozzávalói a következők –
- 2 fiatal galamb,
- 2 dkg zsír,
- 15-20 dkg vegyes leveszöldség, mindenféle amit szeretünk. Jöhet répa, petrezselyem, zeller, karalábé….
- 2 dkg liszt,
- 1 tojássárgája,
- fél citrom leve,
- só,
- esetleg kis tejföl
Elkészítési módja a következő –
- A megtisztított galambokat négybe vágjuk, majd gyengén megsózva egy fazékban – zsíron fedő alatt félpuhára pároljuk.
- A zöldséget megmossuk, letisztítjuk, ismét átöblítjük, majd daraboljuk, de inkább karikázzuk, kockázzuk.
- Mikor ezzel elkészültünk, akkor a zöldséget hozzáadjuk a párolódó galambhoz, együtt puhítjuk, majd lepirítjuk zsírjára. Ha ez sikerült, akkor megszórjuk a liszttel, majd egyből fölengedjük vízzel.
- Ha már a hús is teljesen puha, akkor lehúzzuk a tűzről a levest.
- A tojássárgát – esetleg kis tejföllel összekeverjük, majd egy kanál levest hozzáadva kikeverjük. Utána mehet a többihez – közben kavargatva. Ekkor adjuk hozzá a citromlevet is.