
Rántott krumpli ritkán készül a konyhánkban. Valahogy úgy érzi az ember, hogy túl sok munka van vele ahhoz képest, hogy milyen gyorsan elpusztítja a család.
Ez igaz, hisz megmossuk, megtisztítjuk, szeleteljük, panírozzuk, kisütjük – viszonylag kis adagokban – szóval eltart egy ideig.
Ámde az is igaz, hogy egy vacsorát le lehet vele tudni, méghozzá kifejezetten olcsón – még mai szemmel nézve is. Egyedül az olaj az, ami rázósabb tétel, de nem kell alá literszámra.
És ha be is fűszerezzük, akkor nem csak a natúr sós krumpli ízt érezzük olajjal, zsiradékkal rásegítve. Sőt… Nem feltétlen csak a fűszerekkel játszhatunk, hanem amikor kisült, még forrón rakhatunk rá reszelt krumplit is, ami esélyesen ráolvad – még ízletesebb téve ezt a finomságot.
Bár frissen az igazi, azért ha este elkészítjük – másnap még simán fogyaszthatjuk – hidegen is jó, de mikrózva szinte olyan, mintha most sütöttük volna ki éppen.
Úgyhogy érdemes belőle szép mennyiséget készíteni – főleg ha segítség is van a bundázására.
A rántott krumpli hozzávalói:
- 1 kg krumpli
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 15-20 dkg liszt
- néhány tojás
- a tojásba mehet egy kis tej is
- fűszerek
- esetleg sajt
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
- A burgonyát megtisztítjuk, majd nagyjából félcentis karikára vágjuk nem nagy eltérésekkel, mert úgy készül el egyszerre.
- Előveszünk egy tálat, belerakjuk a felkarikázott krumplit, megsózzuk, megborsozzuk, rakhatunk hozzá bármilyen fűszert, átnyomott fokhagymával is összedolgozhatjuk.
- De ha valaki szereti akár kis csípős paprika krémmel is átkeverheti a krumplit, vagy bármelyik kedvenc fűszerünkkel, ami bírja a sütést.
- Kavarjuk alaposan át, hogy mindenütt egyenlően legyen a fűszer rajta,
Most következik a panírozás. - Mint minden máshoz, a krumplinál is liszt, tojás, zsemlemorzsa.
- Ha netán sajtosan akarjuk készíteni, akkor a zsemlemorzsába belekeverjük az apróra reszelt sajtot.
- Van egy másik lehetőség is- amit már fentebb említettem, kisűlés után szórjuk meg még forrón, így rátapad a sajt. – Jó, ha akár így, akár úgy sajtozunk – keményebb sajtot használunk, már csak az ízek miatt is.
- Aminek nem feltétlenül kell drága sajtnak lennie, elég ha tároláskor szellőzik, kb. 2 hét alatt már szépen kérgesedik, és íze markánsabbá válik.
- Bepanírozzuk szokásos módon a burgonyát, majd forró olajban nagyjából 5-10 perc alatt kisütjük adagonként.
- Magában is jó, de tejföllel, tartárral, esetleg sajtkrémmel fogyasztva, egy teával körítve igazán kiváló étel.