Fűszeres rántott krumpli

Fűszeres rántott krumpli

Rántott krumpli ritkán készül a konyhánkban. Valahogy úgy érzi az ember, hogy túl sok munka van vele ahhoz képest, hogy milyen gyorsan elpusztítja a család.

Ez igaz, hisz megmossuk, megtisztítjuk, szeleteljük, panírozzuk, kisütjük – viszonylag kis adagokban – szóval eltart egy ideig.

Ámde az is igaz, hogy egy vacsorát le lehet vele tudni, méghozzá kifejezetten olcsón – még mai szemmel nézve is. Egyedül az olaj az, ami rázósabb tétel, de nem kell alá literszámra.

És ha be is fűszerezzük, akkor nem csak a natúr sós krumpli ízt érezzük olajjal, zsiradékkal rásegítve. Sőt… Nem feltétlen csak a fűszerekkel játszhatunk, hanem amikor kisült, még forrón rakhatunk rá reszelt krumplit is, ami esélyesen ráolvad – még ízletesebb téve ezt a finomságot.

Bár frissen az igazi, azért ha este elkészítjük – másnap még simán fogyaszthatjuk – hidegen is jó, de mikrózva szinte olyan, mintha most sütöttük volna ki éppen.

Úgyhogy érdemes belőle szép mennyiséget készíteni – főleg ha segítség is van a bundázására.

A rántott krumpli hozzávalói:

 • 1 kg krumpli
 • 20 dkg zsemlemorzsa
 • 15-20 dkg liszt
 • néhány tojás
 • a tojásba mehet egy kis tej is
 • fűszerek
 • esetleg sajt
 • olaj a sütéshez

Elkészítése:

 1. A burgonyát megtisztítjuk, majd nagyjából félcentis karikára vágjuk nem nagy eltérésekkel, mert úgy készül el egyszerre.
 2. Előveszünk egy tálat, belerakjuk a felkarikázott krumplit, megsózzuk, megborsozzuk, rakhatunk hozzá bármilyen fűszert, átnyomott fokhagymával is összedolgozhatjuk.
 3. De ha valaki szereti akár kis csípős paprika krémmel is átkeverheti a krumplit, vagy bármelyik kedvenc fűszerünkkel, ami bírja a sütést.
 4. Kavarjuk alaposan át, hogy mindenütt egyenlően legyen a fűszer rajta,
  Most következik a panírozás.
 5. Mint minden máshoz, a krumplinál is liszt, tojás, zsemlemorzsa.
 6. Ha netán sajtosan akarjuk készíteni, akkor a zsemlemorzsába belekeverjük az apróra reszelt sajtot.
 7. Van egy másik lehetőség is- amit már fentebb említettem, kisűlés után szórjuk meg még forrón, így rátapad a sajt. – Jó, ha akár így, akár úgy sajtozunk – keményebb sajtot használunk, már csak az ízek miatt is.
 8. Aminek nem feltétlenül kell drága sajtnak lennie, elég ha tároláskor szellőzik, kb. 2 hét alatt már szépen kérgesedik, és íze markánsabbá válik.
 9. Bepanírozzuk szokásos módon a burgonyát, majd forró olajban nagyjából 5-10 perc alatt kisütjük adagonként.
 10. Magában is jó, de tejföllel, tartárral, esetleg sajtkrémmel fogyasztva, egy teával körítve igazán kiváló étel.