
A füstölthúsos szilvaleves – poékaleves, az erdélyi Csomafalváról ered, ott készítik minden olyan jeles ünnepen, amikor sok vendég megfordul a faluban. Amúgy a helységet Gyergyócsomafalvának nevezik, és nyilván az ottlakók nem csak nagy ünnepnapokon fogyasztják.
Érdekes ez a leves amiatt, mert friss, és füstölt húsokból készül – ez sem mindennapi.
Aztán még zöldséget is raknak bele, de ami igazán különlegessé teszi az az aszaltsziva, és a szilvakompót. De nem ám az a zacskós aszaltszilva, ami pihe-puha, hanem az igazi fajta, amit áztatni kell felhasználás előtt.
No és ami miatt még érdekes ez az étel az a levesbetét. Ugyanis zsírban, vagy olajban sült apró tésztákkal tálalják, amit eredetileg gyűszűvel szúrtak ki.
A poékaleves hozzávalói –
- fél kg sertéshús – lehetőleg lapocka,
- azon kívül egy szép darab füstölthús, ami természetesen lehet csontos is. Csülök, nyúlja, bordavég, ami van a háznál
- néhány szál sárgarépa átlagosak
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 babérlevél
- 15 dkg aszaltszilva
- szilvakompót darabra nagyjából ugyanannyi
- esetleg ecet – ha a szilvakompót ecetes, akkor nem kell
- 2-3 evőkanálnyi liszt
- 2 evőkanálnyi zsiradék
- pici fűszerpaprika
- Levesbetétnek tésztát készítünk –
- Ez zsiradékban sült tészta, ennél fogva igencsak különleges.
- Kell hozzá –
- 5 evőkanálnyi liszt
- 1 szép nagy tojás
- 1-2 dkg sertészsír
- pici – nagyjából kishegynyi sütőpor, vagy szódabikarbóna,
- zsiradék a sütéshez
A leves elkészítésének módja a következő –
- Először a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és felkockázzuk, vagy karikázzuk. Ezután a sertéshúst megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
- A füstölthúst lefejtjük a csontról, és azt is feldaraboljuk.
- Most a friss sertéshúst először megpirítjuk zsiradékban, rádobjuk a felaprózott zöldségeket, és együtt átforgatjuk, kicsit fedővel is lefedhetjük. Ezután felöntjük vízzel, rendesen lepje el. Hozzáadjuk a babérlevelet, a feldarabolt füstölthúst, és a füstöltáru csontját is, aztán ha felforrt, akkor éppen csak tötyögve főni tesszük.
- Ezután elkészítjük a rántást. Zsiradékban megfuttatjuk a lisztet, szép világosra készítjük. Ha jó, akkor hozzáadjuk a pici paprikát, aztán felengedjük kis hideg vízzel, és folytonos kavarás mellett berántjuk a levesünket. Ezután beledobjuk az aszaltszilvát, majd kisvártatva a kompótot is.
- Ha főtt pár percet, akkor megkóstoljuk, ha úgy érezzük, hogy nem elég savanyú – tehetünk bele ecetet.
- Ezután elkészítjük a levesbetétet, amit nem főzünk természetesen bele, hanem tálaláskor rakjuk a levesbe, lehetőleg mindenki magának.
- A lisztet egy tálba rakjuk, hozzáadjuk az előre feltört tojást, a zsírt, majd a sütőport vagy szódabikarbónát, és jól összedolgozzuk. Ezután vékonyra nyújtjuk, nagyjából 2 mm-esre, aztán nagyon apró kiszúróval, vagy gyűszűvel – minden egyes szúrásnál azt lisztezve – kiszúrjuk. Zsiradékban pedig aranybarnára sütjük.
Fotó: Aleda Konyhája