Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Füstölthúsos szilvaleves – poékaleves

A füstölthúsos szilvaleves – poékaleves, az erdélyi Csomafalváról ered, ott készítik minden olyan jeles ünnepen, amikor sok vendég megfordul a faluban. Amúgy a helységet Gyergyócsomafalvának nevezik, és nyilván az ottlakók nem csak nagy ünnepnapokon fogyasztják.

Érdekes ez a leves amiatt, mert friss, és füstölt húsokból készül – ez sem mindennapi. Aztán még zöldséget is raknak bele, de ami igazán különlegessé teszi az az aszaltsziva, és a szilvakompót. De nem ám az a zacskós aszaltszilva, ami pihe-puha, hanem az igazi fajta, amit áztatni kell felhasználás előtt. No és ami miatt még érdekes ez az étel az a levesbetét. Ugyanis zsírban, vagy olajban sült apró tésztákkal tálalják, amit eredetileg gyűszűvel szúrtak ki.

A poékaleves hozzávalói –

fél kg sertéshús – lehetőleg lapocka,

azon kívül egy szép darab füstölthús, ami természetesen lehet csontos is. Csülök, nyúlja, bordavég, ami van a háznál

néhány szál sárgarépa átlagosak

1 db petrezselyemgyökér

1 fej vöröshagyma

2-3 babérlevél

15 dkg aszaltszilva

szilvakompót darabra nagyjából ugyanannyi

esetleg ecet – ha a szilvakompót ecetes, akkor nem kell

2-3 evőkanálnyi liszt

2 evőkanálnyi zsiradék

pici fűszerpaprika

Levesbetétnek tésztát készítünk –

Ez zsiradékban sült tészta, ennél fogva igencsak különleges.

Kell hozzá –

5 evőkanálnyi liszt

1 szép nagy tojás

1-2 dkg sertészsír

pici – nagyjából kishegynyi sütőpor, vagy szódabikarbóna,

zsiradék a sütéshez

A leves elkészítésének módja a következő –

Először a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és felkockázzuk, vagy karikázzuk. Ezután a sertéshúst megmossuk, és apró kockákra vágjuk.

A füstölthúst lefejtjük a csontról, és azt is feldaraboljuk.

Most a friss sertéshúst először megpirítjuk zsiradékban, rádobjuk a felaprózott zöldségeket, és együtt átforgatjuk, kicsit fedővel is lefedhetjük. Ezután felöntjük vízzel, rendesen lepje el. Hozzáadjuk a babérlevelet, a feldarabolt füstölthúst, és a füstöltáru csontját is, aztán ha felforrt, akkor éppen csak tötyögve főni tesszük.

Ezután elkészítjük a rántást. Zsiradékban megfuttatjuk a lisztet, szép világosra készítjük. Ha jó, akkor hozzáadjuk a pici paprikát, aztán felengedjük kis hideg vízzel, és folytonos kavarás mellett berántjuk a levesünket. Ezután beledobjuk az aszaltszilvát, majd kisvártatva a kompótot is.

Ha főtt pár percet, akkor megkóstoljuk, ha úgy érezzük, hogy nem elég savanyú – tehetünk bele ecetet.

Ezután elkészítjük a levesbetétet, amit nem főzünk természetesen bele, hanem tálaláskor rakjuk a levesbe, lehetőleg mindenki magának.

A lisztet egy tálba rakjuk, hozzáadjuk az előre feltört tojást, a zsírt, majd a sütőport vagy szódabikarbónát, és jól összedolgozzuk. Ezután vékonyra nyújtjuk, nagyjából 2 mm-esre, aztán nagyon apró kiszúróval, vagy gyűszűvel – minden egyes szúrásnál azt lisztezve – kiszúrjuk. Zsiradékban pedig aranybarnára sütjük.

Ha tetszett a füstölthúsos szilvaleves – poékaleves recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Fotó: Aleda Konyhája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük