Füstölthúsos sárgaborsó leves recept

sárgaborsó leves

A füstölthúsos sárgaborsó leves egy hétköznapi, egyszerű leves feljavítása, aminek fogyasztása rendkívül kellemes, ráadásul egészséges is.

Legalábbis a sárgaborsó benne. Eredetileg a borsót csak magában főzték, úgy rántották be.

Persze készíthetjük kicsit gazdagabban is, de önmagában főzve – pici zöldséggel, vagy helyette ételízesítővel turbózva is nagyon finom fogás.

Bár hüvelyes – nem szükséges előáztatni, nagyjából egyórai főzés elegendő neki, hogy szétfőjön. Ha ez nem sikerül, és kicsit göbös, de puha – akkor eldönthetjük, hogy így hagyjuk, de mixelhetünk is rajta.

Levesbetét nem feltétlenül kell hozzá, de ha teszünk bele mégis – nagyon jó hozzá a galuska – „nokedli”.

A füstölthúsos sárgaborsó leves hozzávalói –

 • 1 zacskó – általában fél kg sárgaborsó
 • 50 dkg füstölt hús, vagy egy kisebb csülök
 • bors
 • 2 gerezdnyi fokhagyma
 • két kanálnyi finomliszt
 • 2 lapos kanálnyi zsiradék
 • egy kisebb vöröshagyma

A leves elkészítésének menete –

 1. A füstölt húst, vagy csülköt még este beáztatjuk.
 2. A sárgaborsót másnap megmossuk alaposan több léről, majd felrakjuk főni a csülökkel együtt, simán, hideg vízben. Nem árt megkavarni a borsót, mert első körben szeret összeállni, és kellemetlen meglepetésben lehet részünk.
 3. Felforraljuk, aztán jöhet a só, a bors, megtisztítjuk a fokhagymát, összenyomjuk, aztán az is mehet hozzá, aztán forrás után lassú tűzön megfőzzük.
 4. Ha a hús lassabban fő, mint a borsó, akkor horgásszuk ki, vágjuk fel kockákra, s dobjuk vissza úgy – felgyorsul a puhulás.
 5. Ha szépen, egyenletesen főnek, akkor mikor a borsó megfőtt – ráér kiszedni a húst, és csülök esetén kicsontozzuk, kockázzuk, amúgy csak aprózzuk, s utána visszarakjuk a levesbe.
 6. Elkészítjük a rántást.
 7. Először megtisztítjuk a hagymát, leöblítjük, majd apróra vágjuk. A zsiradékot felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet.
 8. Amint kezd világos színe lenni, akkor mehet bele a felaprózott hagyma, és még pirítjuk egy kicsit. Majd jöhet a hideg víz még forrón, kikeverjük, aztán mehet a levesbe állandó keverés mellett.
 9. Van aki tejfölösen szereti – de ez nem alapkövetelmény, úgyhogy mindenki maga adja hozzá ha kell.