
A frankfurti leves népszerű előételünk, ettől függetlenül viszonylag ritkán kerül az asztalra. Pedig rostos is, fehérje is van benne, tápláló…
Ez a módszer egy régi főzési ajánlás, ám a csontlé elkészítését simán átléphetjük egy-két leveskocka, és víz felhasználásával. Persze ha a pontosságra megyünk, akkor akár el is készíthetjük az alapot.
Hogy virslit, vagy kolbászt rakunk bele – az már tőlünk függ, de nagyon füstöltet ne válasszunk. Jó, ha érződik a kelkáposzta kellemes íze.
A frankfurti leves hozzávalói az alábbiak –
- 1 nagyobb, vagy 3-4 kisebb csont (sertés, marha)
- 20 dkg vegyes zöldség
- 2 liter víz – vagy néhány (marha leveskocka, és víz
- só ízlés szerint
- 2 evőkanálnyi zsiradék
- 4 dkg liszt
- átlagos fej kelkáposzta
- 1 kisebb vöröshagyma
- kis bors
- kevés majoránna
- csipetnyi őrölt kömény (régen ezt mozsárban törték össze)
- egy szál petrezselyemzöld apróra vágva
- 1 kis pohár tejföl
- 1 pár debreceni, vagy 1,5-2 pár virsli
A leves elkészítésének módja –
- Első dolgunk, hogy felrakjuk főni a csontlevest, vagy megfőzzük a leveskockából a levest. Ha az már fő, akkor egy lábasban, amiben majd a levest főzzük felrakunk egy kanálnyi zsiradékot, és az apróra vágott hagymát beledobjuk, majd üvegesre pároljuk.
- A kelkáposztát megmossuk, külső leveleit leszedjük. Ha nagyon erőteljes levelek, akkor a középső erét nagyjából kivágjuk, aztán felszeleteljük.
- Ezzel a legkönnyebben úgy végezhetünk, ha néhány levelet összefogunk, felgöngyöljük, és úgy szeleteljük – egyszerre többet. Rádobjuk a megpárolt hagymára, átkavarjuk. Így, kavargatás közben pároljuk.
- Közben összenyomjuk, vagy lereszeljük a fokhagymát és hozzárakjuk. Ugyanígy járunk el a majoránnával és az őrölt köménymaggal , borssal is.
- Ráöntünk egy kis csont-, vagy leveskocka lét, aztán lefedjük fedővel és pároljuk. Ha már lényegében megfőtt, akkor hozzáadjuk a többi levet is, és felforraljuk.
- A kanálnyi zsiradékkal, és a két kanálnyi liszttel rántást készítünk, mikor elkezd zsemleszínűre váltani, akkor hozzáadjuk a nagyon apróra vágott zöldpetrezselymet. Utána pedig berántjuk vele a levest. (A rántást készíthetjük paprikásan is)
- A kolbász bőrét lehúzzuk és felkarikázzuk. Ha műbeles a virsli akkor azét is. Ha juhbélbe töltött, akkor azt mosás után egyből karikázhatjuk.
- Beledobjuk őket a levesbe, de már nem igazán kell vele főzni, nyugodtan lehúzhatjuk, ha a rántás után felforrt. Megkóstoljuk – ha kell utána sózunk. Tejfölt inkább tálaláskor rakjuk hozzá.